”Interzis celor care îndeamnă la ură”: piesa de teatru din partea teatrului Maiei Morgenstern, gratuită online

”Interzis celor care îndeamnă la ură”: piesa de teatru din partea teatrului Maiei Morgenstern, gratuită online

Teatrul Evreiesc de Stat răspunde atacurilor la adresa directoarei instituției, Maia Morgenstern, cu o veste bună pentru amatorii de teatru.

Teatrul Evreiesc de Stat, printr-o postare pe pagina de Facebook, a anunțat că răspunde atacurilor din ultima perioadă la adresa doamnei Morgenstern cu un spectacol online gratuit. Acesta va fi difuzat astăzi, marți – 30.03.2021, de la ora 19.

Pentru context, este important de reținut că, pe adresele de e-mail ale Teatrului Evreiesc, a fost trimis un mesaj de amenințare cu moartea la adresa actorilor și a directoarei instituției, Maia Morgenstern, iar parchetul a anunțat că în acest caz a fost reținut un tânăr. Emailul a fost semnat ”din partea partidului AUR”. La scurt timp după ce documentul amenințător a ajuns în spațiul public, liderul formațiunii, George Simion, a declarat că este „o intoxicare incalificabilă ce trebuie pedepsită”.

La câteva zile după situația cu pricina, Teatrul Evreiesc a anunțat, pe Facebook, că răspunde atacurilor „printr-un demers cultural”, dar că acesta ”Este interzis tuturor celor care îndeamnă la ură!”, se arată în postare.

„Acest spectacol, a cărui premieră a avut loc în toamna anului 2017, este interzis tuturor celor care îndeamnă la ură, de orice natură ar fi ea. Tuturor celor care îndeamnă la xenofobie și la ostilități. Tuturor celor care au uitat de umanitate. Tuturor celor ce au uitat sa râdă, să facă haz de necaz”, este mesajul transmis de instituția de cultură din București.

Spectacolul „O LECȚIE DE BUNE MANIERE” de Jean-Claude Grumberg, cu regia și scenografia semnate de Alexandru Berceanu, va putea fi văzut începând cu ora 19:00 pe pagina oficială de Facebook a teatrului, dar și pe canalul de YouTube al instituției.

În urmă cu câteva zile, Maia Morgenstern, tot printr-o postare pe Facebook, a postat un mesaj care a atras atenția asupra mișcării antisemite din România, a fenomenului de xenofobie care ia amploare în țara noastră. „Iată ce primesc de sărbătoare de Pesach [n.r. Paștele evreiesc sau Passover]. Cu ocazia Zilei Teatrului”, este mesajul scurt postat pe Facebook de actrița Maia Morgenstern. Ea a atașat atunci textul unei scrisori care conține amenințări cu moartea și jigniri greu de reprodus, trimisă pe adresele de e-mail ale Teatrului Evreiesc de Stat, de pe adresa „Andrei Illarie”.

Evenimentul trist a avut loc la câteva zile după ce, săptămâna trecută, actrița Maia Morgenstern a relatat că, la o ședință a directorilor de teatre, unul dintre aceștia i s-a adresat cu un apelativ antisemit. Morgenstern scria, pe Facebook, că cel care a folosit cuvântul i-a replicat relaxat, să nu se supere, pentru că l-a rostit ”în glumă”. ”Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită”, spunea directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, cu câteva zile înainte să fie amenințată cu moartea.

Citește și: