Johnson & Johnson, din păcate, la fel de ”periculos” ca AstraZeneca: ”Acestea nu sunt tromboze obișnuite”
În mod regretabil, aceleași probleme legate de apariția unor tromboze neobișnuite au fost depistate și în cazul Johnson & Johnson, nu doar la cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca.
Vaccinurile realizate de AstraZeneca și Johnson & Johnson funcționează pe bază de adenovirus. În același timp, serurile de imunizare de la Pfizer și Moderna funcționează pe bază de ARN Mesager. Deși au existat numeroase speculații legate de riscurile la care se expune populația în cazul tehnologiei ARN-M, în practică, celelalte vaccinuri s-au dovedit mai problematice, chiar dacă statistic, toate vaccinurile aflate în circulație pot fi considerate sigure pentru populația generală.
Conform unui raport publicat de HotNews, atât AstraZeneca, cât și Johnson & Johnson a stârnit suspiciuni că vaccinarea ar putea duce la cazuri de tromboză (formarea unor cheaguri de sânge). Problema nu constă însă în cheagurile efective, cât în faptul că nu discutăm de tromboze obișnuite.
În primul rând, sunt atipice prin localizarea lor, afectează „venele creierului (tromboza sinusurilor venoase cerebrale)” și, într-o măsură mai mică, abdomenul, a declarat Agenția Europeană a Medicamentului pe 7 aprilie (EMA ) despre AstraZeneca.
Acum, ne confruntăm cu o situație similară și în cazul vaccinului dezvoltat de Johnson & Johnson a cărui administrarea tocmai a fost suspendată în Statele Unite ale Americii de către FDA și CDC. Din păcate, în cazul unui număr infim dintre cei vaccinați, s-a observat ”tromboza sinusurilor venoase cerebrale”.
Din punct de vedere științific, aceste tromboze sunt interesante deoarece sunt însoțite de o scădere a nivelului de trombocite din sânge, celulele care ajută sângele să se coaguleze. Din păcate, în mod paradoxal, acest lucru poate provoca hemoragii pe lângă cheagurile de sânge.
Dincolo însă de detaliile tehnice, important este să ai în vedere realitatea din piață. Ca sunt riscurile ca acest fenomen să se întâmple în cazul tău, dacă te vaccinezi cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson. Răspunsul este simplu. În cazul AstraZeneca, pe 4 aprilie, au existat 222 de cazuri de aceste tromboze atipice din 34 de milioane de injecții efectuate în Spațiul Economic European (UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein) și Regatul Unit, potrivit EMA. Acest lucru a dus la 18 decese (începând cu 22 martie). De obice, trombozele au apărut pe parcursul primelor două săptămâni de la vaccinare.