Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-Covid: Pfizer versus Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johson

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-Covid: Pfizer versus Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johson

Un raport publicat de The Economist în urmă cu câteva zile asociază niște numere foarte clare gradului de eficiență al vaccinurilor împotriva noului coronavirus.

În fiecare zi, apar noi informații legate de eficiența vaccinurilor aflate în circulație internațională, Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca – Oxford, Johnson & Johnson. Dintre acestea, este important de reținut că doar soluția de imunizare de la Johnson & Johnson implică o singură doză de vaccin. În rest, discutăm de o primă doză de vaccin, urmată la o perioadă de câteva săptămâni, până la câteva luni, de un rapel sau doză booster.

Conform datelor obținute de The Economist, după vaccinarea a milioane de oameni, vaccinul Pfizer – BioNTech te protejează de infectarea cu o formă simptomatică de Covid-19 la 7 zile după a doua doză în proporție de 95%. Procentul face referire la faptul că 95% dintre cei inoculați dezvoltă anticorpi pentru nu se mai îmbolnăvi. 5% nu dezvoltă anticorpi. Din acest motiv, în condiții ideale, după vaccinare ar fi bine să-ți faci un test de anticorpi după aproximativ 10-14 zile de la rapel.

Moderna oferă 94% eficiență în fața infectării cu o formă simptomatică de Covid-19 după 14 zile de la rapel. În schimb, în cazul AstraZeneca – Oxford, eficiența scade până la 82% dacă faci rapelul la trei luni și doar 63% dacă rapelul la 1 – 2 luni.

Johnson & Johnson, în schimb, nu promite să te scape de infectarea cu o formă simptomatică de coronavirus, ci doar de infectarea cu o formă severă a bolii la 28 de zile după vaccinare, în proporție de 85%. În unele teritorii în care a fost imunizată populația cu Johnson & Johnson, gradul de protecție a fost doar 66%, din nou, doar împotriva formelor medii sau severe ale unei infecții cu Covid-19.

În final, cea mai importantă distincție pe care trebuie să o ai în vedere este că nu toate vaccinurile împotriva noului coronavirus te protejează de infectarea cu o formă a virusului, dar Pfizer și Moderna fac o treabă impecabilă din acest punct de vedere. 
eficientă vaccin Pfizer Moderna AstraZeneca

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: