Vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson ajunge în Europa: când îl primești, ce are în plus față de altele

Vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson ajunge în Europa: când îl primești, ce are în plus față de altele

Pe lângă Moderna, Pfizer și AstraZeneca, un al patrulea vaccin a fost aprobat pentru distribuție în Europa. Este vorba de Johnson & Johnson și va fi disponibil în curând.

Grupul american Johnson & Johnson va începe să distribuie vaccinul său anti-Covid în Europa începând cu 19 aprilie. Anunțul a fost făcut seara trecută de către oficialii concernului. Anunțul vine la aproape două săptămâni după ce a fost certificat de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Vaccinul împotriva noului coronavirus de la Johnson & Johnson este al patrulea care a obținut undă verde pentru distribuție la nivel european. Asta înseamnă că va fi inclus și pe adeverința verde sau pașaportul pentru vaccinare care urmează să fie implementat la scară largă în Europa începând cu această vară. Celelalte trei vaccinuri sunt Pfizer – BioNTech, Moderna și AstraZeneca – Oxford.

Până la această oră, vaccinul de la Johnson & Johnson a fost distribuit doar în SUA și Africa de Sud, dar distribuția sa urmează să înceapă și în Canada, unde a fost deja aprobat. Ca o diferență majoră față de celelalte vaccinuri existente, acesta este singurul care implică o singură doză de administrare, fără o a doua doză sau rapel.

De asemenea, este important de reținut că are la bază un vector viral, potrivit unei tehnologii deja utilizate de Johnson & Johnson, în special împotriva virusului Ebola. Nu folosește un ARN Mesager precum Pfizer și Moderna. Nu în ultimul rând, poate fi stocat la temperatura un frigider obișnuit.

Pentru a putea creşte producţia şi a răspunde cererii, Johnson & Johnson a încheiat în ultimele luni mai multe acorduri cu laboratoare şi subcontractanţi din Europa, care vor răspunde atât de respectarea compoziţiei serului, cât şi de ambalarea sa în flacoane. Este vorba despre Sanofi, în Franţa, de Catalent în Italia şi de IDT Biologika în Germania. Cu toate acestea, substanța activă care asigură eficacitatea vaccinului va veni doar de la laboratoarele Johnson & Johnson din Leiden, Olanda.

Uniunea Europeană a făcut o comandă pentru 200 de milioane de doze de vaccin la compania americană, cu posibilitate de extindere pentru alte 200 de milioane. În al doilea trimestru din acest an, ar trebui livrate 55 milioane de doze.

Citește și: