Încă un asteroid vine spre Pământ: de ce poți să dormi liniștit

de: Iozan Carmen
13 08. 2021

Asteroidul Bennu va trece foarte aproape de Terra în 2135. Acesta va fi la o depărtare de doar jumătate dintre distanța de la Pământ la Lună, a declarat miercuri NASA.

Bennu a fost descoperit în 1999 și are 500 de metri în diametru. Potrivit agenției spațiale americane acesta este unul dintre cei doi asteroizi, cunoscuți din sistemul nostru solar, care prezintă un risc mare pentru Terra.

Sonda Osiris-Rex a NASA a petrecut doi ani pe orbita lui Bennu. Acesta a părăsit-o anul trecut transportând la bord mostre de sol colectate.

Ce au dedus specialiștii în urma misiunii?

Misiunea s-a finalizat cu un real succes, specialiștii fiind în măsură să facă predicții mai precise privind următoarea traiectorie. Concluzia la care au ajuns oamenii de știință este îmbucurătoare pentru noi. Până în 2300, şansele unei coliziuni cu Terra sunt doar 0,057%.

”Altfel spus, înseamnă că există 99,94% şanse ca Bennu să NU fie pe o traiectorie de impact”, a spus Davide Farnocchia. ”Nu există așadar motive să ne îngrijorăm foarte tare” declară cercetătorul centrului NASA Near Earth Object Studies cu prilejul unei conferințe de presă.

Cu toate astea, predicțiile specialiștilor nu sunt sigure 100%.  Există o marjă de nesiguranță, determinată de faptul că Bennu va trece la o distanţă foarte mică de Terra. Acestă traiectorie v-a avea loc în septembrie 2135.

Bennu v-a provoca ceea ce oamenii de știință au botezat ”o gaură de cheie gravitațională”. O zonă care va modifica într-o oarecare măsură traiectoria asteroidului, din cauza influenței gravitaționale a planetei noastre. Asteroidul v-a fi pus astfel pe un traseu al unei coliziuni viitoare.

Potrivit specialiștilor, data probabilă a impactului ar fi 2182. Dacă s-ar produce, evenimentul ar fi catastrofal. ”De obicei, dimensiunea unui crater ar fi de 10 până la 20 de ori mai mare decât mărimea obiectului”, a explicat Lindley Johnson, din cadrul Planetary Defense Coordination Office al NASA. În cazul lui Bennu, un crater cu un diametru cuprins între 5 şi 10 kilometri. ”Dar zona de distrugere ar fi mult mai mare decât aceasta, de până la 100 de ori mai mare decât dimensiunile craterului”, a spus el.

”Riscul pe care îl reprezintă Bennu este de fapt mai mic decât riscul pe care îl presupun obiecte de mărimi asemănătoare pe care nu le-am descoperit încă”, a amintit Davide Farnocchia.