Cea mai importantă misiune a NASA e un succes. Ce se întâmplă în 2023

Cea mai importantă misiune a NASA e un succes. Ce se întâmplă în 2023

Misiunea de prelevare a probelor de pe asteroid a fost una complexă. S-au luat atâtea mostre, încât le-a fost greu să nu le piardă pe drum. Însă acum sunt depozitate în siguranță.

După un proces care a durat câteva zile, misiunea OSIRIS-REx a depozitat eșantionul de regolit pe care l-a prelevat de pe un asteroid săptămâna trecută.

La scurt timp după aceea, echipa a descoperit că particulele mici păreau să se piardă din capul colectorului și și-au modificat planurile pentru a depozita eșantionul în nava spațială înainte de termen.

Acum au confirmat că Sample Return Capsule este închisă în siguranță, și că misiunea Origines, Interpretation Spectral, Resource Identification, Security, Regolith Explorer (OSIRIS-REx) își face drumul înapoi pe Pământ. Este programată să părăsească zona în martie și să livreze eșantionul pe Pământ pe 24 septembrie 2023.

Vom afla mai multe despre asteroid peste trei ani

NASA și-a trimis nava OSIRIS-REx pe suprafața Bennu, un mic asteroid din apropierea Pământului, la aproximativ 500 de metri lățime, pentru a scoate un eșantion și a-l aduce acasă.

OSIRIS-REx își va face colecția de mostre pe Bennu. NASA ne-a oferit și o acoperire live a evenimentului de pe asteroid.

Situl vizat de nava spațială este de aproximativ dimensiunea unui teren de tenis, înconjurat de bolovani gigantici. Acesta și-a propus să obțină cel puțin 50 de grame de moloz spațial de pe Bennu.

Poate că, însă, cel mai ambițios obiectiv al misiunii OSIRIS-REx este identificarea resurselor – „RI” în OSIRIS. Aceasta înseamnă, în esență, cartografierea proprietăților chimice ale asteroidului Bennu pentru a afla, printre altele, despre potențialul asteroizilor minieri de a produce combustibil pentru rachete – o noțiune care, în 2004, era cu mult înaintea timpului său.

Observând noile cercetări, prin intermediul spectrometrului vizibil și infraroșu al OSIRIS-REx, au descoperit „vene de carbonat” pe suprafața de pe asteroid. Acest lucru ar putea însemna că “părintele” lui Bennu, probabil un planetoid sau o proto-planetă mult mai mare, avea un „sistem hidrotermal de apă la scară asteroidiană”, potrivit unei declarații. Cu alte cuvinte, râuri antice.

Oamenii de știință așteaptă să confirme această descoperire de pe asteroid, odată ce probele navei spațiale vor ajunge înapoi pe Pământ – dacă totul merge conform planului – în 2023.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: