Harta atingerilor interzise. Studiul care arată unde este şi nu este permis să atingi corpul unei persoane străine în public

de: PLAYTECH
23 12. 2021

Oamenii de știință au întocmit o hartă a corpului uman, care arată zonele care pot fi atinse de diferite tipuri de oameni din jurul nostru.

Dacă obișnuiești să călătorești cu transportul în comun, să ieși în club sau să iei parte la evenimente publice, probabil ești destul de obișnuit să fii atins de tot felul de persoane străine. Cercetătorii de la Universitatea Oxford și Universitatea Alto din Finlanda au dorit să stabilească exact cât de confortabil se simt oamenii când sunt atinși în anumite părți ale corpului, în funcție de cine îi atinge. Cercetătorii au efectuat studiul pe 1.368 de persoane, provenite din cinci țări.

Participanților li s-a oferit o imagine cu mai multe siluete umane și au fost rugați să coloreze părțile corpului pe care ar fi permise să fie atinse și să argumenteze răspunsul. Aceștia au avut de stabilit zonele permise pentru partenerii de viață, părinți, rude, cunoștințe sau străini. După ce prima fază a studiului a fost efectuată, oamenii de știință au combinat datele, formând o „hartă a atingerii”. Aceasta stabilește zonele corpului care nu sunt permise atingerii, denumite zone tabu, și regiunile considerate ca fiind acceptabile.

În general, rezultatele studiului realizat acum ceva vreme nu sunt surprinzătoare. Cu cât relația dintre două persoane este mai apropiată, cu atât zona în care atingerea este permisă este mai mare. Rezultatele indică faptul că atingerea este un aspect important al întreținerii relațiilor sociale, iar harta atingerii este asociată cu plăcerea rezultată în urma unei atingeri. Cu cât atingerea unei anumite zone produce o plăcere mai mare, cu atât suntem mai selectivi cu persoanele cărora le permitem să ne atingă.

Din punct de vedere cultural, oamenii de știință afirmă că influențele culturale au avut un efecte reduse asupra rezultatelor. Totuși, aceștia remarcă unele aspecte interesante. În Marea Britanie, de exemplu, oamenii se simt mai puțin confortabil atunci când sunt atinși, în comparație cu cei din Finlanda, Franța, Italia și Rusia. Iar, vorbind de Rusia, cei de acolo au tendința de a atinge într-un mod mai conservator decât restul participanților la studiu.