Gunoiul spațial, o problemă serioasă: cum ne afectează planeta
Avem o problemă uriașă a gunoiului nu doar aici pe Pământ, ci și în spațiu. Gunoiul spațial e o problemă serioasă și se va agrava pe măsură ce tot mai multe companii și guverne lansează sateliți, nave spațiale, sonde și chiar turiști în spațiu.
Deși o mare parte din ceea ce trimitem pe orbită ajunge să fie absorbit înapoi în atmosfera Pământului pentru a arde, o mare parte din el rămâne – până ne dăm seama cum să facem ceva în privința asta.
Gunoiul spațial, o problemă uriașă
Lucrurile s-ar putea înrăutăți foarte mult. Profesorul de la Universitatea din Utah, Jake Abbott, prezice că Pământul ar putea începe în curând să semene mult cu Saturn.
„Pământul este pe cale să aibă propriile sale inele”, a spus el pentru The Salt Lake Tribune. „Vor fi făcute doar din gunoi”.
Potrivit Agenției Spațiale Europene, se estimează că există deja pe orbită aproximativ 170 de milioane de bucăți de resturi spațiale mai mari de un milimetru. Aproximativ 670.000 dintre ele sunt mai mari de aproximativ un centimetru și jumătate în diametru.
Cu companii precum SpaceX care își lansează propriile constelații masive de sateliți cu fascicule în bandă largă, orbita planetei noastre este mai aglomerată ca niciodată. Aceasta înseamnă că suntem, de asemenea, expuși unui risc mai mare de apariție a unor evenimente de coliziune, care ar putea avea ca rezultat și mai multe bucăți mai mici de deșeuri spațiale.
Acum, oamenii de știință încearcă să descopere cum să rezolve problema. Abbott crede că o modalitate de a arunca deșeurile spațiale ar putea fi folosirea magneților.
Astfel, prin învârtirea unui magnet la capătul unui braț robotic pentru a crea curenți electrici speciali numiți vârtejuri, bucăți individuale de gunoi spațial ar putea fi controlate și încetinite, așa cum este descris într-un articol recent pe care Abbot l-a publicat în revista Nature.
„Practic, am creat primul fascicul tractor din lume”, a spus cercetătorul pentru The Salt Lake Tribune. „Este doar o chestiune de inginerie acum. Construirea și lansarea lui”.
Dar, dacă noi nu suntem în stare să rezolvăm problema gunoaielor de pe planetă, oare cum am rezolva problema deșeurilor din spațiu… ?