Gemenii identici au o particularitate interesantă în ADN: de ce au fascinat cercetătorii
Toți gemenii identici par să poarte o semnătură chimică ascunsă pe ADN-ul lor. Aceștia provin dintr-o celulă de ou care se desparte și dă naștere la doi embrioni.
Asta nu este valabil în toate cazurile. Cel mai adesea, în timpul dezvoltării, un un embrion dispare, lăsând să se nască un singur copil. Există acum un studiu care poate să îți spună dacă la început concepția a fost cu doi embrioni, sau doar cu unul. Conform noii cercetări, ADN-ul gemenilor identici vine împodobit cu un model caracteristic al grupărilor metil lipicioase.
Acest model se întinde pe 834 de gene și poate fi folosit pentru a diferenția gemenii identici atât de gemenii fraterni, cât și de cei non-gemeni. În esență, acest model de grup metilic este un fel de „cicatrice moleculară” rămasă de la dezvoltarea embrionară timpurie a gemenilor identici.
Câte sarcini pot fi multiple?
Se estimează că 12% din sarcinile umane încep ca sarcini multiple, dar mai puțin de 2% sunt duse până la termen. În general, în cazurile în care ambii gemeni ajung la termen, gemenii frați sunt mai comuni decât cei identici. Dovezile sugerează că genetica influențează probabilitatea unei mame de a avea gemeni fraterni, ceea ce se întâmplă atunci când două ouă sunt fertilizate în același timp.
Echipa s-a întrebat dacă soluția acestui mister ar putea fi codificată în grupurile metilice care decorează ADN-ul unei persoane, deoarece moleculele ajută la controlul dezvoltării embrionare în primele sale etape. Și datorită proteinelor speciale numite metiltransferaze, grupările metil adăugate la ADN-ul nostru în curs de dezvoltare sunt copiate pe măsură ce celulele noastre continuă să se divizeze. În acest sens, s-a făcut un studiu a cărui rezultat a fost că metilarea revelatoare a avut loc foarte devreme în dezvoltare, înainte ca țesuturile specializate, cum ar fi inima sau plămânii, să înceapă să se formeze.
Pentru a înțelege cu adevărat pașii exacți care au loc devreme în dezvoltarea embrionară, care duc la formarea gemenilor monozigotici, avem cu adevărat nevoie de studii funcționale”, a spus van Dongen. Cercetătorii intenționează să efectueze astfel de studii folosind modele animale și celule umane în vase de laborator.