Facebook penalizează promotorii dezinformării: ce se întâmplă dacă publici fake news
Facebook continuă să aibă o problemă foarte gravă cu facilitarea dezinformării și promovarea știrilor false. Această realitate nu va dispărea curând, dar măcar să fac pași mici pentru remedierea ei.
Dincolo de paginile care publică știri false, cei mai mari promotori ai conținutului eronat sau mincinos sunt utilizatorii obișnuiți de Facebook. Aceștia vor fi penalizați de către cea mai mare rețea de socializare, iar mecanismul se anunță a fi unul destul de eficient.
În momentul în care cineva va posta de mai multe ori știri clasificate ca fiind false de către mecanismul de verificare al Facebook, va primi o notificare. În textul mesajului respectiv se va atrage atenția asupra faptului că repetarea acelui gest va duce ca ”postările să fie mutate mai jos în News Feed ca alți oameni să aibă șanse mai mici să le vadă”.
Este important de reținut că mesajul de mai sus se aplică la toate postările pe care un individ le publică, după ce a greșit de câteva ori. Cu alte cuvinte, dacă ai postat două materiale eronate despre vaccinare sau covid-19, nu contează dacă după aceea publici poze de la o nuntă, el vor fi văzute de către un număr redus de persoane.
Până în acest moment, Facebook îngropa în News Feed doar postările eronate. Din păcate, durează destul de mult pentru a marca o știre ca fiind fake news, iar răul s-ar putea să fi fost făcut deja. Ca urmare, mai bine îngropi în News Feed toate postările celor care au greșit, pentru că au creat suficient de multe precedente încât să fie șanse mari ca viitoare lor postări să fie la fel de păguboase.
În ceea ce privește paginile publice care postează în mod regulat știri false, dacă cineva va încerca să le urmărească, va primi un avertisment. Un alt avertisment va fi afișat dacă un individ încearcă să partajeze postări sau articole de pe paginile buclucașe.