Apostolii minciunii: cele 12 persoane care au creat cea mai mare dezinformare anti-vaccinistă pe Facebook

Apostolii minciunii: cele 12 persoane care au creat cea mai mare dezinformare anti-vaccinistă pe Facebook

Au apărut multe dezinformări și teorii ale conspirației, în ultimul timp, în social media. Dacă îl surprinzi pe vechiul tău coleg din liceu sau o rudă apropiată că împărtășește informații care dezinformează cu privire la vaccinul COVID-19 pe Facebook, șansele sunt că aceste minciuni provin de la una din doar 12 surse.

Da, ai citit bine. Doar doisprezece indivizi.

Un nou raport al Center for Countering Digital Hate and Anti-Vax Watch a constatat că până la 65% din „conținutul anti-vaccin” de pe Facebook și Twitter provine de la 12 influenceri din mișcarea anti-vaxxer.

Raportul s-a concentrat asupra acestor douăsprezece conturi după o analiză a conținutului care a fost distribuit și postat pe Facebook și Twitter de 812.000 de ori între 1 februarie și 16 martie.

Numai pe Facebook, conținutul acestor indivizi, pe care rapoartele îl numesc „Disinformation Dozen” (Dezinformarea celor doisprezece), reprezintă 73% din tot conținutul anti-vaxxer postat sau partajat pe platformă în ultimele două luni.

Dezinformarea în social media cu privire la vaccin se datorează celor 12 influenceri

Potrivit raportului, cel mai mare influencer anti-vaxxer de pe rețelele de socializare este Joseph Mercola. Mercola este un promotor de medicină alternativă care gestionează o afacere online de milioane de dolari, care vinde tratamente naturiste și suplimente alimentare. Food and Drug Administration (FDA) i-a trimis recent lui Mercola un avertisment cu privire la tratamentele sale naturiste pentru COVID-19.

Un alt vinovat major este Robert F. Kennedy, Jr. Kennedy, nepotul lui John F. Kennedy. Este probabil unul dintre cei mai influenți din comunitatea anti-vaxxer. Luna trecută, Instagram l-a interzis de pe platformă pentru încălcarea politicii site-ului de dezinformare a vaccinului contra coronavirus.

Cu toate acestea, în ciuda apelurilor de a-l da afară de pe Twitter și de pe Instagram și Facebook, conturile lui Kennedy rămân pe aceste servicii de socializare.

Ceilalți utilizatori ai rețelelor sociale din „Disinformation Dozen” îi include pe Ty și Charlene Bollinger, Sherri Tenpenny, Rizza Islam, Rashid Buttar, Erin Elizabeth, Sayer Ji, Kelly Brogan, Christiane Northrup, Ben Tapper și Kevin Jenkins.

Cum au încercat platformele de socializare să oprească această dezinformare

În timp ce Facebook și Twitter s-au angajat să interzică conținutul anti-vaccin și pe utilizatorii care răspândesc dezinformarea despre vaccinuri, majoritatea dintre acești doisprezece utilizatori au conturi active pe Facebook, Twitter și Instagram. Conform raportului, toți au un cont activ pe cel puțin una dintre aceste platforme.

Dezinformarea în segmentul sănătății a fost o problemă uriașă în 2020 pe fondul pandemiei COVID-19 în curs. Potrivit Center for Countering Digital Hate, peste 59 de milioane de persoane au fost contactate pe platformele de socializare la sfârșitul anului trecut de cele 425 de conturi anti-vaxxer pe care organizația le urmărește.

Și, pe măsură ce pandemia continuă, problema nu a dispărut. De fapt, pe măsură ce vaccinurile împotriva coronavirusului au început să se desfășoare în ultimele câteva luni, conținutul anti-vaccinare a continuat să crească.

De exemplu, un raport recent din Media Matters For America a constatat că, dincolo de cei 12 influențatori majori menționați în acest articol, „microinfluenții” au influență pe Instagram. Conturile mai mici care susțin dezinformarea sunt în creștere, încalcă politicile de dezinformare a vaccinurilor pe Instagram și funcționează nedetectate pe platformă.

Citește și: