19 apr. 2021 | 13:50

Dezinformarea ia amploare, odată cu amânarea vaccinării cu Johnson & Johnson. De ce trebuie să fii atent la teoriile conspirației de pe Facebook

ACTUALITATE
Dezinformarea ia amploare, odată cu amânarea vaccinării cu Johnson & Johnson. De ce trebuie să fii atent la teoriile conspirației de pe Facebook

Cea mai populară postare pe Facebook despre vaccinul Johnson & Johnson a fost distribuită de un teoretician al conspirației și autoproclamat „analist de știri și artist hip-hop”, pe nume An0maly, care crede că pandemia este o acoperire pentru controlul guvernului.

Este un exemplu clar despre ceea ce avertizează experții că ar putea fi un val de informații false legate de vaccinuri, avertizează Washingtonpost.

În cazul postării lui An0maly, un reprezentant Facebook a declarat că compania a luat măsuri împotriva postărilor sale anterioare care au încălcat regulile platformei de socializare. În general, Facebook spune că a eliminat peste 16 milioane de postări cu conținut de genul acesta în ultimul an.

Experții numesc acest tip de tactică „dezinformare masivă” și au spus că poate avea același impact asupra populației, când informațiile sunt primite fără context adecvat sau de către persoane cu idei preconcepute.

De curând, campania de vaccinare a luat o întorsătură nedorită, când oficialii federali din domeniul sănătății au recomandat oprirea temporară a utilizării vaccinului Johnson & Johnson, după ce câteva mii de rapoarte despre cheaguri de sânge au apărut printre milioanele de oameni care au primit doza.

Mulți medici susțin că acest tip de întârziere ar trebui privită ca un lucru pozitiv pentru siguranța vaccinurilor: oficialii acordă o atenție deosebită rapoartelor privind efectele secundare și acționează rapid, pentru a menține încrederea publicului în efortul de vaccinare.

Johnson & Johnson le dă motiv conspiraționiștilor să continuie dezinformarea

Însă experții care urmăresc tendințele internetului se pregătesc de ceea ce este mai rău atunci când vine vorba de modul în care aceste știri sunt înțelese și primite de public. „Aceasta este ceea ce aș numi furtuna perfectă pentru dezinformare”, a declarat Jennifer Granston la Zignal Labs, o platformă de informații media.

Milioane de americani erau deja sceptici față de vaccinuri chiar înainte de știrile despre Johnson & Johnson și există o vastă rețea online care alimentează scepticismul cu informații false și teorii ale conspirației. Această rețea a intrat în acțiune aproape imediat după anunțarea pauzei cu acest vaccin.

Robert Kennedy Jr., care este considerat una dintre persoanele care dezinformează cel mai mult în ceea ce privește campania de vaccinare din SUA, a postat știrea către cei 230.000 de followeri ai săi de pe Facebook. De asemenea, Rizza Islam, un alt susținător al teoriei conspirației, a postat pe Twitter teoriile conspirației despre știrile Johnson & Johnson. El a fost eliminat recent de pe Facebook. Chiar și unii parlamentari au folosit această știre pentru a afirma că vaccinurile nu sunt sigure.

În majoritatea cazurilor, companiile de social media spun că nu pot face prea multe pentru a răspunde în astfel de cazuri, deoarece oamenii distribuie, în mare parte, articole bazate pe informații factuale, chiar dacă comentariile și subtextul din jurul postării sunt menite să promoveze idei false.

„Este o problemă cu adevărat insidioasă”, a spus Deen Freelon, profesor de comunicare la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill, într-un interviu acordat NPR. „Companiile de social media au adoptat o linie dură împotriva dezinformării, dar nu e de ajuns”.

Rețelele de socializare încearcă să facă tot posibilul să-i oprească

Mulți activiști anti-vaccin au adoptat această tactică ca o modalitate de a ocoli politicile rețelelor de socializare menite să oprească răspândirea informațiilor false.

An0maly, influencerul care a postat pe larg despre vaccinul Johnson & Johnson, a distribuit un articol CNN cu o legendă înșelătoare pentru cei 1,5 milioane de urmăritori ai săi de pe Facebook.

Zignal, o companie media, a înregistrat o creștere a numărului de postări despre efectele secundare ale vaccinului Johnson & Johnson, dar și în general despre dezinformarea vaccinurilor, despre pașapoartele de vaccinare, decesele și microcipurile.

Pauza Johnson & Johnson este, de asemenea, un teren fertil pentru conspirații, deoarece este un subiect în curs de dezvoltare, cu o serie de întrebări fără răspuns. Adesea, autorii de dezinformare cu o agendă specifică vor umple golurile de cunoștințe cu informații false, știind că oamenii sunt disperați de orice informații.

Deoarece oficialii din domeniul sănătății investighează în continuare problema coagulării și stabilesc îndrumări cu privire la vaccin, nu există prea multe informații de încredere pe care guvernul le poate furniza.

„Pentru oamenii a căror activitate are ca scop creșterea audienței pe rețelele de socializare și o monetizează, îmi este foarte ușor să-mi imaginez că vor continua să ducă mai departe aceste dezinformări”, a spus Keenan Chen, cercetător în dezinformare la First Draft News, organizație nonprofit. „Mi-ar fi greu să-mi imaginez că se vor opri. Nu vor renunța. Trebuie să fim atenți de unde ne luăm informațiile”.