Europa, la mâna americanilor, când vine vorba de vaccinuri: ”Toate țările se uită la noi”, a spus Joe Biden

de: Alexandru Puiu
12 05. 2021

Campania de vaccinare din Statele Unite pare să fi fost un succes, deși va mai trece mult timp până vom înțelege toate consecințele pandemiei. Această realitate se datorează însă și practicilor lui Joe Biden, care nu au fost întotdeauna prietenoase cu alte țări ale lumi, în privința livrării de vaccinuri.

Statele Unite ale Americii se află pe primul loc la nivel global, când vine vorba de numărul total de vaccinuri administrate. Aproximativ 41% din populația țării a fost deja imunizată, 117 milioane de oameni, iar dacă totul merge bine, până la finele lunii iunie vor fi disponibile vaccinuri pentru mai mult de 300 de milioane de americani. Aproximativ 700 de milioane de doze au fost promise de către producători până la finele lunii iulie, suficiente pentru a acoperi 400 de milioane de oameni. Momentan, 153 de milioane de americani au primit cel puțin o doză, 59,5% din populația adultă a țării.

Din păcate, această performanță a americanilor pare să fie în detrimentul altor țării, după cum însuși președintele Biden a afirmat. Oficialul a spus că aproape jumătate dintre liderii lumii i-au cerut vaccinuri anti-Covid-19, reafirmându-și promisiunea de ajutor, rămânând însă evaziv în ceea ce privește momentul, potrivit AFP.

„Toate țările lumii se uită la noi”, a explicat el în timpul unui schimb cu guvernatorii pentru a face bilanțul vaccinării în Statele Unite. „40% dintre liderii planetei mă întreabă dacă îi putem ajuta”, a continuat el. „Vom încerca”, a adăugat el, fără a furniza cifre sau un calendar și insistând asupra dorinței sale de a acorda prioritate americanilor.

„Cred că putem produce mult mai multe vaccinuri”, a afirmat șeful Casei Albe. În același context, a readus în discuție o promisiune mai veche legată de furnizarea a 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca către țări terțe.

Afirmațiile lui Biden vin după ce mai mulți șefi de stat și de guvern și-au exprimat frustrarea față de atitudinea oficială a Washingtonului față de această problemă sensibilă și urgentă. De o parte, cancelarul  Angela Merkel a cerut „un schimb liber de componente” și „o deschidere a pieței vaccinurilor”, în timp ce președintele Emmanuel Macron, la rândul său, a cerut Statelor Unite să „pună capăt interdicțiilor de export, nu numai a vaccinurilor, ci și a componentelor acestor vaccinuri, care împiedică producția”.