Doar jocuri nu face, dar Apple se îmbogățește din asta: cum a ajuns să depășească titanii industriei la profit

de: Alexandru Puiu
05 10. 2021

Apple nu a cochetat niciodată cu dezvoltarea de jocuri video, doar le-a găzduit și, în cel mai optimist caz, a oferit dezvoltatorilor instrumente care să faciliteze realizarea lor. Cu toate acestea, se bucură de profituri fabuloase din această industrie.

De mai bine de un an, Apple se află într-un proces crunt cu Epic Games. Pe lângă miza scandalului, care s-ar putea să aibă repercusiuni pe termen lung, procesul a scos la iveală niște date interne foarte interesante legate de modul în care se întâmplă lucrurile în cadrul gigantului din Cupertino, mai ales în materie de jocuri. Prin comisionul pe care îl percepe, Apple se bucură de încasări fabuloase, comparativ cu dezvoltatori de jocuri cu o experiență fantastică.

Cât face Apple din jocuri, fără să facă vreunul

Conform documentelor prezentate în tribunal, în anul fiscal 2019, Apple a avut un profit operațional de aproximativ 8,5 miliarde de dolari de pe urma jocurilor video, fără să se ocupe de realizarea unui singur joc.

Ca să ai această valoare în context, merită să ai în vedere că gigantul cunoscut mai ales pentru realizarea de iPhone-uri a câștigat din jocuri cu două miliarde de dolari mai mult decât Sony, Activision, Nintendo și Microsoft, toate la un loc.

Pentru a se bucura de această performanță aproape fără noimă, Apple își ia banii din comisioane. Acestea sunt între 15 și 30% pentru fiecare vânzare realizată din App Store, pe aplicațiile și jocurile disponibile pe platformele sale.

Din păcate pentru compania condusă de Tim Cook, acele încasări sunt acum sub amenințare, în mai multe colțuri ale mapamondului. Soluția cu care se cochetează este de a obliga Apple să accepte sisteme alternative de plată, un detaliu care ar lăsa creatorii de Mac-uri, iPad-uri și iPhone-uri fără comisionul practicat la această oră. Ca referință, în Coreea de Sud, Apple și Google au primit deja interdicție de a mai forța dezvoltatorii să folosească un sistem unic de plăți.