Dezinformarea din media, pedepsită: unde se penalizează fake news
O comisie parlamentară a aprobat o lege care ar putea pedepsi fake news-urile din presă. Acest proiect este în Coreea de Sud. Dacă el va fi aprobat de către Adunarea Națională, Coreea de Sud se va alătura țărilor care taxează dezinformarea.
Această măsură este foarte criticată de experții din media. Dar, se pare că, în Coreea de Sud, este o necesitate ca informarea corectă să ia locul dezinformării. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu acest proiect.
Joi, Comitetul parlamentar pentru cultură, sport și turism din Seul a aprobat revizuirea Actului de arbitraj a presei. În document, a fost inclusă și legea „știrilor false”. Ea a fost elaborată ca urmare a îngrijorărilor exprimate de administrația sud-coreeană. Afectarea reputației cetățenilor, cu precădere a persoanelor publice, prin articolele de știri ce conțin dezinformare a dus la acest proiect.
Care sunt părerile opoziției despre proiectul ”fake news?
Principalul partid de opoziție, People Power Party, este împotriva aprobării documentului înaintat. Partidul a comparat proiectul cu cenzura nord-coreeană. Organizațiile jurnalistice locale au condamnat joi revizuirea Actului. Ei afirmă că amendamentul lasă loc pentru „interpretări neclare și arbitrare” a ceea ce constituie raportarea inexactă sau denaturarea unor persoane publice. Și mai adaugă că, modificarea legii „deschide calea pentru un control ușor asupra mass-media”.
Rusia este una dintre țările care a adoptat o lege similară. Ea a fost folosită pentru a reduce la tăcere publicațiile critice la adresa regimului de la Kremlin. Asociația Mondială a Editorilor de Știri a afirmat, într-un comunicat, că legea este „tipul de reglementare promovată de unii dintre cei mai autoritari înregimentați din lume”.
Există probabilitatea ca noua variantă a Actului de arbitraj să fie aprobată. Opoziția este de părere că imaginea Coreei de Sud va fi afectată la nivel mondial dacă Adunarea Națională aprobă documentul. În prezent, Coreea de Sud este pe locul 42 din 180 în Indexul Libertății Presei.