Rusia s-a deconectat de la internet, pentru că îl are pe al său: cum a dus cenzura la extrem cu ”rețeaua suverană”

Rusia s-a deconectat de la internet, pentru că îl are pe al său: cum a dus cenzura la extrem cu ”rețeaua suverană”

Indiferent cât de radical este nivelul de cenzură al internetului din China, cu un VPN treci de orice piedică și ajungi la Google, Facebook și orice alt serviciu relevant pentru tine. În Rusia, lucrurile vor sta complet diferit. Țara și-a făcut deja propriul internet.

Rusia cochetează de mult timp cu propriul internet, o rețea care să fie controlată de stat, aservită lui Putin și care să poate fi mult mai ușor de ”curățat” de materiale anti-sistem. În ultimele luni, internetul suveran, după cum îl descriu autoritățile ruse, a fost pus în practică.

În iunie și iulie, conform datelor obținute de publicația RBC, Rusia s-a deconectat de la internetul global. Informațiile provin din documente ale grupului însărcinat cu îmbunătățirea securității internetului rus, ca parte a legislației din spatele acestei inițiative.

Rusia a adoptat legislaţia, cunoscută sub numele de legea „internetului suveran”, la sfârşitul anului 2019, urmărind să protejeze ţara de tăierea infrastructurii străine, ca răspuns la ceea ce Moscova a numit „natura agresivă” a strategiei naţionale de securitate cibernetică a Statelor Unite, aminteşte Reuters. În mod previzibil, legislația respectivă a întărit controlul Moscovei asupra conținutului pe care rușii îl accesează din rețeaua globală.

Rusia și-a tras propriul internet, administrat de Vladimir Putin

Nu a durat mult până când activiștii pentru libertatea de exprimare au fost absolut șocați de această nouă realitate. Ei sunt de părere că măsura separării de internetul global va facilita și consolida supravegherea guvernului asupra spațiului cibernetic al țării, potrivit Agerpres. În final, doar din acest motiv s-au dat peste cap rușii să facă investiția fabuloasă din spatele propriului internet. Efortul de cenzură.

Internetul suveran a depășit stadiul de proiect. Au fost efectuate teste care au implicat toate marile firme de telecomunicaţii din Rusia din 15 iunie până în 15 iulie, iar ele au avut succes, potrivit rezultatelor preliminare, notează RBC citând o sursă din grupul de lucru. „Scopul testelor este de a determina capacitatea ‘RuNet’ (numele propriului „internet suveran” al Rusiei n.r.) de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări”, a precizat această sursă.

Legea prevede ca testele să fie efectuate în fiecare an, dar operaţiunile au fost anulate în 2020 din cauza complicaţiilor pe fondul pandemiei de COVID-19, potrivit RBC. Nu este clar dacă cetățenii obișnuiți au fost informați pe marginea acestui subiect, dacă au simțit vreo întrerupere a serviciului sau accesul la anumite pagini web a fost brusc întrerupt.

Citește și: