Datele personale a sute de mii de persoane, expuse: cum te-a afectat acest lucru

de: Ozana Mazilu
02 09. 2021

O defecțiune a unui site care transmitea rezultatelor testelor COVID realizate în Franța către o platformă guvernamentală a produs un dezastru în materie de GDPR. Datele personale au fost expuse.

Astfel, datele personale și rezultatele testelor a 700.000 de persoane au devenit publice, conform Profit.ro. Numele, prenumele, datele de naștere, adresele, numerele de telefon, numerele de securitate socială și adresele de e-mail, precum și rezultatele testelor a acestor persoane au fost disponibile un timp.

Francetest este o societate fondată în ianuarie care este specializată în transferul datelor privind testele COVID realizate în farmacii către platforma SI-DEP (sistem de informații privind depistarea). Aceasta este o platformă securizată pe care sunt înregistrate rezultatele testelor COVID-19. Scopul este asigurarea că toate cazurile pozitive sunt preluate și cazurile-contact sunt identificate.

Datele personale au fost expuse

„Au trecut săptămâni și săptămâni de când alertăm autoritățile asupra acestor societăți care se prezintă drept certificate și susțin că facilitează sarcina farmaciștilor de a ajunge pe SI-DEP”, a reamintit Philippe Besset, președintele Federației sindicatelor farmaceutice din Franța.

El mai spune că au neapărat nevoie ca autoritățile să le furnizeze un instrument permanent de transmitere de date către SI-DEP cu software-ul lor, care să fie sigur și agreat. De asemenea, a precizat că nici chiar programele autorizate de DGS nu sunt suficient de securizate.

Tot în legătură cu testele Covid, și în Germania au fost probleme. În iunie, autoritățile din Germania au demarat mai multe anchete care vizează posibile fraude cu teste pentru depistarea infecției Covid-19. Organele legii suspectează faptul că unele centre de testare rapidă ar fi umflat numărul de testări efectuat, pentru a obține rambursări nemeritate de la stat.

„Cei care folosesc pandemia pentru a se îmbogăți într-un mod penal ar trebui să le fie rușine”, a transmis, atunci, ministrul Sănătății, Jens Spahn, salutând deschiderea procedurilor de investigare a posibilelor fraude.

Același lucru vedem că se întâmplă și cu vaccinurile contra Covid: așa zisă “vaccinarea la chiuvetă”, cu certificate false de vaccinare și bani încasați de la stat, per pacient fals vaccinat.