Testele Covid, subiect de fraudă: la cât s-a furat în Germania, mi-e frică de România

Testele Covid, subiect de fraudă: la cât s-a furat în Germania, mi-e frică de România

Autoritățile din Germania au demarat mai multe anchete care vizează posibile fraude cu teste pentru depistarea infecției Covid-19. Organele legii suspectează faptul că unele centre de testare rapidă ar fi umflat numărul de testări efectuat, pentru a obține rambursări nemeritate de la stat.

„Cei care folosesc pandemia pentru a se îmbogăți într-un mod penal ar trebui să le fie rușine”, a transmis, sâmbătă, ministrul Sănătății, Jens Spahn, salutând deschiderea procedurilor de investigare a posibilelor fraude.

De când acuzațiile de delapidare la mai mulți furnizori au fost făcute publice la începutul acestei săptămâni, a început o dezbatere cu privire la modul de control al procesului de testare și cine ar trebui să fie responsabil.

Ministrul Sănătății din Germania a declarat că este responsabilitatea autorităților locale de sănătate să monitorizeze centrele de testare COVID și să prevină frauda. „Nu pot controla centrele de testare din Berlin”, a punctat oficialul guvernamental.

Când vine vorba de furnizorii privați de servicii, Spahn a spus că este evidentă nevoia de a spori monitorizarea.

Jens Spahn, și omologii săi din cele 16 state federale vor discuta luni dimineață despre mecanismele de control ale centrelor de testare a coronavirusului în urma acuzațiilor de fraudă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului.

Cum a început totul?

Ca parte a planului Germaniei de a permite oamenilor să se întoarcă la magazine, precum și pentru a avea voie să organizeze mese în aer liber, oamenii trebuie să prezinte dovada unui test COVID negativ. Regula nu se aplică persoanelor care au fost complet vaccinate sau recuperate după contractarea bolii.

Prin urmare, a crescut solicitarea pentru efectuare acestor tipuri de teste.

Procurorii din orașul Bochum din vestul Germaniei au deschis vineri o anchetă cu privire la o companie care efectuează teste rapide de antigen care au raportat mult mai multe teste decât au fost efectiv efectuate.

Anchetatorii au spus că au percheziționat birouri și reședințe private, după ce în mass media au apărut mai multe documente care atestă că firma MediCan a emis cereri pentru sute de teste COVID care nu au fost efectuate.

Jurnaliștii de investigație au descoperit că un centru din Köln a efectuat 70 de teste într-o singură zi, dar au susținut că au efectuat 977. Un altul din orașul Essen a înregistrat 1.743 de teste, deși a efectuat doar 550.

Mai mult, sunt zone unde nu există o limită a numărului de teste pe care le poate face o persoană pe săptămână, iar guvernul suportă factura, astfel încât cetățenii să poată primi un test gratuit. Multe „centre de testare a cetățenilor” au apărut în astfel de regiuni.

Citește și: