Certificatul digital de vaccinare, mai important ca niciodată: se întâmplă de vineri

Certificatul digital de vaccinare, mai important ca niciodată: se întâmplă de vineri

Inevitabilul se produce începând de vineri. Certificatul digital de vaccinare a fost introdus pentru a facilita tranziția facilă de la o țară din Uniunea Europeană la alta, iar din acest weekend, fără el, te vei confrunta cu probleme majore.

Autoritățile de la Bruxelles au decis că, de vineri, 13 august, niciun cetățean al Uniunii Europene nu va mai putea trece dintr-o țară în alta fără certificatul digital de Covid-19. Acesta poate confirma că ai trecut prin boală, că te-ai vaccinat sau că ți-ai făcut un test Covid RT-PCR și a ieșit negativ în ultimele 72 de ore.

Ce este certificatul digital Covid-19, cum îl obții

Aceste certificate au fost introduse în urmă cu aproximativ o lună la nivelul țărilor din Uniunea Europeană și conțin un cod QR ușor de scanat și de autentificat. Măsura a fost adoptată în aceeași perioadă în care foarte mulți români încearcă să intre în țară cu certificate de testare Covid false.

În România, documentul cu pricina poate fi eliberat în doar câteva minute, complet online, accesând Platforma Națională de Vaccinare la adresa vaccinare-covid.gov.ro. Vei avea în continuare posibilitatea să circuli și fără respectivul certificat, dar vei intra automat în carantină.

„Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului naţional al României”, precizează sursa citată.

Deși măsura pare destul de agresivă și ”din scurt”, în realitate nu este chiar așa. Foarte mulți români au conștientizat deja importanța documentului digital. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că au fost eliberate 1.646.339 de certificate digitale europene privind COVID-19, care, în mare parte (96%), atestă vaccinarea.

Noul certificat digital Covid-19 a fost lansat pe teritoriul Uniunii Europene începând cu 1 iulie 2021. Acesta atestă unul din trei scenarii, vaccinarea, testarea RT-PCR sau trecerea prin boală. El este menit să faciliteze călătoriile peste graniță în condiții de siguranță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: