Cum vor arăta ”benzinăriile” în viitor: în ce condiții mai pot fi numite stații de alimentare
Marii producători auto renunță la mașini pe benzină și motorină și trec la electrice. În aceste condiții, benzinăriile, așa cum le știi azi, trebuie să dispară.
Pe măsură ce tehnologiile avansează, mai toate domeniile se pregătesc de schimbări majore în următorii ani. Industria auto trebuie, de asemenea, să se adapteze și modelele clasice pe benzină și motorină dispar, încet-încet, din gamele marilor producători.
În aceste condiții, sunt mulți care se întreabă cum vor arăta benzinăriile în viitor. Sigur că pompele de benzină și motorină vor înlocuite, să zicem, cu stații de alimentare cu energie electrică. Dar de aici-încolo trebuie luate în calcul și schimbările de comportament, timpii pe care-i petrec consumatorii la pompă și-n incinta unor astfel de spații.
Și toată lumea trebuie să se adapteze.
Cum vor arăta ”benzinăriile” în viitor?
Ai fi tentat să spui că totul va arăta SF, dar adevărul e că nimic nu mai poate fi considerat science-fiction la ora actuală.
Schimbările rapide fac ca noile tehnologii să fie privite absolut normal și adoptarea lor la scară largă să se facă în mod accelerat. Totul se trăiește pe repede-înainte și asta se poate vedea cu ochiul liber în jur.
Cei care fac scenarii pe acest subiect cred că termenul de benzinării va dispărea, de fapt, și că se va reveni la clasicul ”spații de servicii”.
Specialiștii Boston Consulting Group au calculat că între 25% și 80% dintre actualele stații de alimentare la pompă, adică benzinării, vor deveni neprofitabile într-un timp extrem de scurt – până în 2035. Estimările BCG sunt în linie cu cele ale celor mai cunoscuți analiști: vânzările de mașini electrice le vor depăși pe cele de mașini pe benzină și motorină până în 2030.
Volvo vrea să scoată numai modele electrice până în 2030, General Motors are planuri similare până în 2035.
Și atunci și aceste spații de servicii, pe care le cunoști acum sub numele de benzinării, trebuie să se adapteze.
Ar putea dispărea, spre exemplu, restaurantele și cafenelele – din moment ce munca de acasă va deveni, în multe domenii, noul normal, iar companiile care livrează orice la domiciliu vor cunoaște o mare expansiune.
Și mai e un scenariu care e luat destul de în serios. Dacă energia necesară mașinii îți va fi livrată acasă, așa cum ajung acum pizza și cumpărăturile? Și dacă soluțiile inteligente vor permite încărcarea mașinilor direct în fața locuinței, cum se întâmplă și acum pentru cei care au apelat la așa ceva?
Oricum ar fi, se pregătesc schimbări majore în domeniu. Mulți analiști știu asta și se pregătesc ca atare.