Cum îți încarci Macbook-ul până la 100%, acum: de ce nu vrea să se încarce de fiecare dată. Este pentru binele tău

de: Alexandru Puiu
14 08. 2021

Pentru a-ți face viața mai ușoară prin conservarea performanței bateriei pe termen lung, MacBook-ul tău nu se încarcă până la 100% când îl pui la baterie. Din fericire, în cazuri de urgență majoră, poți sări peste respectivul mecanism.

În macOS Big Sur, cel mai recent sistem de operare de la Apple, gigantul din Cupertino a integrat o serie de funcții utile. Printre ele se numără și un mecanism pentru conservarea abilităților bateriei pe termen lung. Practic, compania americană vrea să se asigure că nu faci aiurea cicluri de încărcare descărcare ale bateriei și, implicit, scazi durata ei de viață, mai ales dacă îți petreci cea mai mare parte a vieții la birou și mai puțin cu MacBook în tren, în mașină sau avion.

Cum îți încarci bateria de la Macbook la maxim

Activată implicit, în System Preferences la secțiunea Battery, este o funcție intitulată ”Optimized battery charging”. Dacă citești descrierea de dedesubt, ți se atrage atenția că ”Pentru a reduce îmbătrânirea bateriei, Mac-ul tău învață din rutina ta zilnică de încărcare pentru a aștepta să-ți încarce bateria peste 80% doar atunci când îl folosești pe baterie”.

Din acest motiv, pentru cea mai mare parte a zilei, MacBook-ul tău refuză să se încarce dincolo de 80%. Valoarea numerică poate fi și un pic mai mare, dar un lucru este sigur. După acel prag, dacă nu înțelegi despre ce este vorba, ai fi tentat să crezi că ți s-a stricat bateria la laptop sau încărcătorul. De fapt, sistemul de operare îți face o favoare.

Chiar și așa, în cazul în care știi că pleci de acasă în 10 minute și ai nevoie de fiecare procent de baterie de care poți profita, există o soluție cât se poate de simplu. Nu trebuie să intri în zece meniuri pentru a profita de ea. Este suficient să faci click dreapta pe icoana bateriei din dreapta sus, de lângă ceas, și să optezi cu un click pe Charge to Full Now. Asta este tot.