Cum îți distrug sănătatea țigările electronice, deși credeai cu totul altceva

de: Ozana Mazilu
22 01. 2021

Sunt studii care susțin că fumatul de țigări electronice este mai puțin dăunător decât țigările normale și că treptat te face să te lași de fumatul tradițional. Însă acest lucru nu e complet adevărat: țigările electronice fac, de fapt, mai mult rău.

Când țigările electronice (cunoscute și sub numele de vape) au apărut la mijlocul anilor 2000, unii cercetători din comunitatea de control al tutunului au considerat că tinerii fumători ar putea face o alegere în acest sens, determinând scăderea ratei generale a fumatului.

Țigările electronice creează un aerosol prin încălzirea unui fluid care conține nicotină. Acel aerosol poate fi inhalat și expirat ca fumul dintr-o țigară obișnuită, dar nu conține gudron și multe substanțe chimice toxice pe care le conține tutunul. Cercetările sugerează că aceste dispozitive au propriile lor pericole, inclusiv reducerea capacității plămânilor de a combate infecțiile, un mare motiv de îngrijorare în timpul pandemiei Covid-19. Dar chiar și cu riscurile lor, susținătorii de țigări electronice cred că aceste produse ar putea prezenta o alternativă mai sigură la țigările normale.

Sunt țigările electronice mai sănătoase decât cele tradiționale?

Dar într-o lucrare publicată în Pediatrics luna aceasta, John Pierce, profesor la UC San Diego, care cercetează cancerul și tutunul, și colegii săi arată că nu prea sunt OK țigările electronice. Ei spun că tinerii care folosesc țigările electronice au de trei ori mai multe șanse decât cei care nu au încercat niciodată să vapeze, să devină fumători zilnici de țigări câțiva ani mai târziu. Și cu cât tinerii experimentează mai multe produse din tutun, cu atât crește probabilitatea.

Echipa lui Pierce a analizat datele din studiul SUA privind evaluarea populației privind tutunul și sănătatea (PATH), un sondaj realizat anual pe aproape 50.000 de americani de către National Institutes of Health și Food and Drug Administration. S-au uitat în mod specific la persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani și și-au urmărit răspunsurile pe parcursul celor patru ani cuprinși între 2013 și 2017, în urma utilizării produselor din tutun și a progresului lor de la experimentatori ocazionali la utilizatori zilnici.

Au descoperit că puțin peste 60% dintre respondenții din această grupă de vârstă au încercat un produs din tutun la un moment dat și că 30% au experimentat mai multe produse, cum ar fi țigările electronice sau narghilea. Dintre toți tinerii din studiu, cei care au experimentat cu multe produse diferite au fost cu 15 puncte procentuale mai predispuși să devină fumători zilnici de țigări decât cei care au încercat doar un tip de produs din tutun.

Care sunt riscurile vaping-ului?

Și adolescenții care au experimentat cu țigări electronice înainte de vârsta de 18 ani au fost mai predispuși să devină fumători zilnici decât cei care au încercat să vapeze mai târziu în viață. Cu alte cuvinte, teoria conform căreia acest nou produs ar descuraja tinerii să nu folosească țigări nu a rezistat.

Pierce spune că, odată ce oamenii sunt dependenți de țigări, le este incredibil de greu să renunțe. Problema, arată rezultatele studiului, este că ele într-adevăr schimbă anumite lucruri. „Fumatul de țigări ar trebui să fie o reducere a daunelor. Dar asta nu s-a întâmplat până acum”, spune Pierce.

Cu toate acestea, în timp ce studiul concluzionează că vaping-ul nu împiedică tinerii să se orienteze mai târziu către țigări normale, este greu de știut dacă doar țigările electronice îi determină pe mai mulți să fumeze. Mulți experți în sănătate și părinți s-au îngrijorat că ar face-o în 2018 și 2019, deoarece numărul de elevi de gimnaziu și liceu a crescut.

„Dacă ați încercat doar un singur produs, șansa de a deveni fumător zilnic este minimă”, spune Pierce. “Deoarece majoritatea tinerilor din studiu care au devenit consumatori zilnici de țigări experimentau și mai multe produse cu nicotină, este greu de spus dacă ar fi început sau nu să folosească țigări, indiferent dacă ar fi încercat vaping-ul”.

Țigările electronice nu te fac, de fapt, să te lași de fumat

Este posibil ca populația să înceapă să fumeze oricum, spune Ken Warner, decan emerit al Școlii de Sănătate Publică a Universității din Michigan, care nu a fost implicat în studiu. „Concluzia aici este că nu știm dacă există vreo asociere reală între vaping și încercarea țigărilor în viitor”, spune el.

Problema, spun unii cercetători, este că, în absența unor date bune, dezbaterea despre vaping a devenit extrem de controversată. În timp ce unii cercetători îl consideră o modalitate utilă de a reduce daunele pentru fumătorii existenți și chiar de a-i ajuta să renunțe, alții susțin că este pur și simplu prea periculos și va conduce o nouă generație de copii să înceapă să fumeze.