Cât de periculoase sunt țigările electronice: ce ți se poate întâmpla în doar câteva luni

Cât de periculoase sunt țigările electronice: ce ți se poate întâmpla în doar câteva luni

Cei care fumează țigări electronice nu sunt deloc feriți de efecte negative și riscă și ei să dezvolte probleme grave de sănătate.

Indiferent de felul în care o faci, fumatul are efecte negative serioase asupra corpului uman. Este vorba atât despre țigările tradiționale, cât și despre cele electronice, de tip vaping. Un nou studiu arată că doar câteva luni de fumat țigări electronice deschide calea către afecțiuni orale sau chiar către cancer. Acest lucru îi afectează chiar și pe cei tineri și sănătoși și indiferent dacă lichidul din dispozitivele de vaping pe care le foloseau conțineau sau nu nicotină.

Principala problemă întâlnită este legată de microbi și bacterii. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că modificările în cazul bacteriilor din gura unei persoane care fumează țigări electronice pot avea loc chiar și doar în câteva luni de consum, lucru care permite microbilor să se dezvolte aici.

Cum te poate afecta fumatul de țigări electronice

De fapt, gura omului este plină de bacterii care joacă un rol important atât în menținerea sănătății orale, cât și cea a inimii sau creierului. Acum, cercetătorii de la Universitatea de stat din Ohio au descoperit că vapingul are un impact major asupra acestor microbi bucali, provocând modificări periculoase care deschid calea pentru boli ale gingiilor, pierderea dinților și chiar cancer oral. Studiul a descoperit că fumătorii de țigări electronice au dezvoltat un profil de bacterii orale mai dăunător, după doar trei luni de utilizare.

Au observat că, acele comunități bacteriene prelevate de pe placă au fost acoperite de o substanță vâscoasă care declanșează inflamația la nivelul gingiilor. Cercetătorii explică și motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Perturbarea bacteriilor orale înseamnă că, în esență, sistemul imunitar nu le mai recunoaște, iar acest lucru declanșează un răspuns inflamator. Lucrurile devin mai severe pe măsură ce fumătorul folosește pe mai mult dispozitivele de vaping.

Sursa: Slashgear