Cresc facturile românilor, din nou: când vine valul de scumpiri la energie electrică și gaze naturale
În ultimele săptămâni, s-au depășit numeroase recorduri legate de cotația energiei electrice și a gazelor naturale pe bursele internațional, la en-gros. În mod inevitabil, acele explozii de prețuri vor ajunge să afecteze și oamenii obișnuiți, iar confirmarea vine chiar de la ministrul Energiei.
Foarte mulți români vor ajunge să nu-și mai permită să plătească gazul și curentul. Concetățenii noștrii au trecut deja printr-un val masiv de scumpiri la utilități în ultimele luni. Acum, mai urmează unul, în timp ce foarte mulți români nu-și permiteau să plătească gazul pe timpul iernii nici la vechiul tarif. Deși s-ar putea să ți se pară SF, sunt oameni care strâng un an de zile bani ca să plătească factura la gaze naturale pe timpul iernii, iar în condițiile actuale, acea practică terifiantă nu va mai fi suficientă.
Scumpirile la energie electrică și gaze naturale, din nou pe factură
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că creşterea cotaţiilor pentru energie electrică sau gaze natural pe bursele internaţionale va afecta consumatorul casnic sau non-casnic din România, însă doar parţial, în funcţie de contractele pe care aceştia le-au încheiat cu furnizorii, dar şi de contractele pe care furnizorii la rândul lor le au încheiate, scrie News.ro. Dacă ești în căutarea unei fărâme de optimism, ministrul a atras atenția asupra faptului că nu vorbim totuși de dublarea facturilor.
În opinia ministrului Energiei, ne confruntăm cu ”un efect post-pandemic” când vorbim de creșterea semnificativă a prețului la utilități. „Referitor la preţul consumatorului casnic român, acum s-au încheiat contracte, anul trecut, s-au încheiat contracte pe un an, pe doi ani de zile, în piaţa liberalizată, încă începând de anul trecut.
Cei care au încheiat contracte începând de anul trecut şi au valabilitatea contractelor, preţul nu este schimbat, cei care nu au contracte vor avea schimbare de preţ. Mai mult, furnizorii care au achiziţionat gazul natural şi aici mă refer şi la energie electrică, anul trecut, la termen, la un an de zile, la doi ani de zile, pe o cantitate să zicem pe 70% sau pe 80% din total volumul clienţilor cumpără pe piaţa SPOT, că vorbim de piaţa SPOT acum, cumpără doar o bucată foarte mică de pe piaţa SPOT, iar media preţului cu care va vinde acest gaz sau energie electrică la clientul casnic este evident făcută de 80% preţul de anul trecut plus un 20, un 30% în funcţie de cât nu este acoperit prin contracte. Deci va fi o reflectare în preţul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creşteri de preţ de 100%”, a declarat ministrul Energiei, într-o intervenție la Antena 3.
Aparent, la această oră, pe piețele internaționale ”este o scumpire” care ”se va regăsi parțial în facturile tuturor”, este de părere ministrul.