Prețul la energie electrică s-a dublat, pentru furnizori: cum se vede scumpirea pe facturile românilor

Prețul la energie electrică s-a dublat, pentru furnizori: cum se vede scumpirea pe facturile românilor

În ultimele săptămâni, s-au depășit numeroase recorduri pe piața spot de energie electrică. Practic, s-au modificat tarifele la care cumpără energie electrică furnizorii. În ceea ce privește transpunerea acelor scumpiri în factura românilor, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere.

Scumpirile recente de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale nu se vor regăsi în totalitate şi în facturile populaţiei. Mai mult decât atât, aceste scumpiri ar trebui să fie un motiv pentru români să facă o alegere pe piaţa concurenţială, pentru că acolo preţul este mult mai mic, a declarat, duminică, Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ce se întâmplă cu facturile românilor la gaze naturale și energie electrică

„Nu se vor regăsi în totalitate pentru că sunt şi furnizori care şi-au încheiat anul trecut contractele şi pe piaţa contractelor la termen preţul a fost acelaşi. Evident că nu şi-au încheiat pe toată cantitatea şi evident neîncheind pe toată cantitatea diferenţa o cumpără de pe piaţa zilei următoare, unde se întâmplă aceste scumpiri. Şi mai este un lucru. Acum este caniculă afară şi nu bate vântul. Înseamnă că nu avem energie eoliană, care poate fi mai ieftină şi poate tempera piaţa. Eu mă uit în fiecare zi şi am informările de la Transelectrica.(…) E adevărat că avem energie fotovoltaică, dar nu avem mare energie eoliană care ar putea să facă presiune pe preţ”, e explicat ministrul Energiei la Prima TV, citat de Agerpres.

Cel mai important este să te grăbești să închei un nou contract la prețul de azi. Virgil Popescu a insistat pe faptul că primii trei furnizori de pe comparatorul de prețuri al ANRE „nu au scumpit preţul nici astăzi pentru contractele pe care oamenii şi le încheie pe un an de zile”.

Deși prea puțini români înțeleg această realitate, ministrul Energie insistă pe faptul că scumpirile de pe piața angro ar trebui să stimuleze românii să se mute pe piața concurențială, unde prețul este mai mic.

„Dacă aştepţi… şi nu te muţi în piaţa reglementată, stai în piaţa serviciului universal, care am observat că a devenit foarte scumpă, mai scumpă ca până acum. Ea este o piaţă în care furnizorii licitează la ANRE un preţ şi s-a dus foarte sus preţul. Practic, ar trebui să îi stimuleze pe români, în această perioadă, să se mute, să facă o alegere odată pe piaţa concurenţială pentru că acolo preţul este mult mai mic”, este opinia ministrul Energiei.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: