Cine te despăgubește în România în cazul efectelor adverse la vaccinare: încă un dezastru birocratic

de: Alexandru Puiu
03 03. 2021

Când românii au început să refuze vaccinarea, foarte mulți au citat lipsa de responsabilitate a producătorului în cazul efectelor adverse grave sau pe termen lung. În România, însă, nici autorităților nu pare să le pese de astfel de situații.

În urmă cu câteva zile a apărut un prim caz de reacție adversă severă la vaccinurile anti-coronavirus administrate în România. Pornind de la acel set de circumstanțe, redactorii avocatnet.ro au declanșat o investigație în speranța aflării consecințelor unui astfel de caz din prisma despăgubirilor. Au vrut să vadă cine plătește într-o astfel de situație.

Pentru că trăim însă în România, iar fuga de responsabilitate a autorităților este la ordinea zilei, această situație delicată a implicat, de asemenea, un grad ridicat de pasare a responsabilităților. În prima fază, Ministerul Sănătății a redirecționat solicitarea referitoare la depăgubiri către Comitetul Național de Coordonare a Activității privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Din păcate, respectivul organism interministerial nu are personalitate juridică. Asta înseamnă că nu îl poți da în judecată pentru a obține niște bani și nici nu-i poți asocia o astfel de sarcină. Singurul lucru pe care îl știm despre CNCAV este că se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului și este coordonat de premier.

Oficialii CNCAV au avut însă disponibilitatea să răspundă la întrebările adresate de avocatnet.ro și au spus că există interes pe marginea acestui subiect. Din păcate, compensarea acestor reacții nu intră în atribuțiile instituției, cum de altfel era de bănuit.

„Potrivit prevederilor cap. X din Strategie (Strategia națională de vaccinare stabilită prin HG nr. 1.031/2020 – n. red.), unul dintre aspectele cheie ale cadrului legal privind implementarea strategiei este şi ‹‹crearea cadrului legal pentru analiza şi compensarea oricăror posibile efecte de durată legate de vaccinare, dacă se dovedeşte o relaţie de cauzalitate între vaccinare şi respectivele efecte››. Astfel, la nivelul Comitetului există această preocupare a analizei compensării posibilelor efecte de durată legate de vaccinare, dar elaborarea şi respectiv, emiterea unui astfel de act normativ, nu intră în atribuţiile Comitetului, astfel cum sunt acestea prevăzute de Decizia prim-ministrului nr. 385/2020”, a susţinut preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, într-un răspuns adresat publicației.

Cu alte cuvinte, doar Ministerul Sănătății are în atribuții elaborarea unui act normativ prin referitor la compensațiile reacțiilor adverse de durată legate de vaccinare, dar nu există nicio promisiune în acest sens și nici măcar un proiect. CNCAV nu o poate face deoarece și-ar depăși atribuțiile oferite prin decizia de înființare. Conform documentului respectiv, comitetul are printre responsabilități activitatea medicală, respectiv vaccinarea propriu-zisă şi monitorizarea reacţiilor adverse, pe lângă cea de comunicare şi logistică, atât.