Reacțiile adverse la vaccinul Pfizer, într-un singur studiu: șansele să ai probleme, lămurite

Reacțiile adverse la vaccinul Pfizer, într-un singur studiu: șansele să ai probleme, lămurite

Cu câteva milioane de oameni vaccinați deja, cercetătorii și-au putut forma o imagine clară vizavi de reacțiile adverse la vaccinul Pfizer/BioNTech.

Cele mai multe conspirații legate de reticența la vaccinare împotriva noului coronavirus pleacă de la efectele secundare ale imunizării. Până la momentul de față, toate acele efecte și probabilitatea ca ele să iasă la iveală nu era foarte evidentă.

Oficialii CDC (Centrul American pentru Depistarea și Controlul Bolilor) au făcut efortul de a asocia niște statistici cât de cât exacte repercusiunilor nedorite ale vaccinului. În final, au ajuns la concluzia că aproximativ o persoană dintr-o sută de mii testate a suferit o reacție alergică severă, după ce a primit o doză de vaccin de la Pfizer/BioNTech. Chiar și așa, în opinia oficialilor americani, beneficiile depășesc detașat potențialele riscuri ale vaccinării.

Cifra a fost calculată de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), care a înregistrat 21 de cazuri de șoc anafilactic, o reacție alergică severă, dintr-un total de 1.893.360 de vaccinări efectuate între 14 și 23 decembrie. „În medie, aceasta reprezintă o rată de 11,1 șocuri anafilactice pe milion de doze administrate”, a declarat reporterilor Nancy Messonnier, un oficial CDC.

Deoarece comparațiile cu vaccinurile antigripale sunt foarte la modă, merită să ai în vedere că nici acelea nu sunt complet imune la reacții adverse agresive, cu mențiunea că provoacă aproximativ 1,3 șocuri anafilactice la un milion de doze.

Chiar dacă rata pentru vaccinul coronavirus Pfizer-BioNTech este de aproximativ zece ori mai mare, numărul cazurilor de reacții alergice severe rămâne „extrem de rar” și populația are tot interesul de a fi vaccinată, riscurile pandemiei de Covid-19 fiind mult mai mari, a insistat Messonnier. „Știm cum să tratăm șocul anafilactic și am pus în aplicare proceduri la centrele de vaccinare” pentru a reacționa rapid dacă este necesar, a adăugat ea.

Statistic, cele 21 de cazuri au fost identificate de CDC la persoane între 27 și 60 de ani, vârsta medie fiind de 40. Dintre ele, 19 s-au înregistrat la femei, 90%, iar reacțiile adverse severe au fost evidente între două și 150 de minute, media fiind de 13 minute.

Nu s-a înregistrat niciun deces în urma vaccinării cu soluția de imunizare Pfizer/BioNTech. Patru pacienți (19%) au fost spitalizați, inclusiv trei în terapie intensivă, iar ceilalți 17 au fost tratați într-o secție de urgență.