Noi reacții adverse, depistate în România: ce au pățit persoanele vaccinate, imediat după imunizare

Noi reacții adverse, depistate în România: ce au pățit persoanele vaccinate, imediat după imunizare

Numărul celor cu efecte adverse apărute după vaccinare continuă să fie unul scăzut sau foarte scăzut, dar ar fi bine să știi ce au pățit câteva persoane din România, după rapel.

În cel mai recent raport legat de vaccinare în România, emis duminică de autorități, au fost incluse câteva mențiuni importante legate de reacțiile adverse la niște persoane din Timiș.

De sâmbătă până duminică, în 24 de ore, pe raza județului Timiș s-au administrat doar 446 de vaccinuri anti-Covid. Dintre acestea, 182 au fost furnizate de compania Moderna, în timp ce celelalte au venit de la Pfizer/BioNTech. Din păcate, printre cei vaccinați, au fost înregistrate reacții adverse noi la rapel. Este vorba de amorțeli faciale și furnicături, în primele 15 minute după efectuarea procesului de imunizare. Informațiile au fost confirmate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș.

Pentru context, dintre cele 446 de doze, 257 au fost administrate în cadrul primei etape de vaccinare, iar 264 au fost doze de rapel, 189 fiind administrate în cadrul celei de-a II-a etape.

De la debutul campaniei de vaccinare pe teritoriul României, în judeţul Timiș s-au administrat 35.426 de doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 şi s-au înregistrat 93 de reacţii adverse de intensitate scăzută spre moderată. În această categorie intră o durere la locul administrării, mialgii, subfebrilităţi, cefalee, reacţie urticariană remisă imediat, prurit, somnolenţă remisă în 15 minute, salt tensional remis, la o persoana hipertensivă şi anxioasă, febră de 38,5 grade remisă, episod diareic, astenie,vertij şi uşor edem al buzelor-remis, greaţă şi vomă, ageuzie (pierderea gustului) şi anosmie (pierderea mirosului) remise după patru zile, reacţie de tip anafilactic tratată de la primele semne şi care s-a remis imediat, amorţeli faciale şi furnicături, ambele remise în cele 15 minute de supraveghere postvaccinală).

Procentul celor care au suferit reacții adverse este similar și în alte colțuri ale țării, dar a fost prima oară când s-au întâlnit cele două efecte secundare noi, amorțeli faciale și furnicături.

Citește și: