Cercetătorii avertizează: roboții sociali ne pot manipula emoțional. Care este riscul pe care ni-l asumăm odată cu evoluția tehnologiei

de: Ozana Mazilu
20 04. 2021

Pe măsură ce roboții sunt construiți pentru a fi din ce în ce mai sociali și proiectați pentru a face față la nevoia noastră de conexiuni emoționale, un cercetător în etica inteligenței artificiale avertizează că omenirea poate ajunge să fie exploatată.

Cercetătoarea MIT Media Lab, Kate Darling, expert în etică tehnologică și relațiile și interacțiunile dintre oameni și roboți, a declarat pentru The Guardian că modul în care vorbim și gândim despre roboți astăzi – ca încercări de a recrea umanitatea – deschide noi căi de a manipula sau profita de oameni.

„Îmi fac griji că companiile pot încerca să profite de oamenii care folosesc această tehnologie foarte convingătoare din punct de vedere emoțional”, a declarat Darling pentru The Guardian. „De exemplu, un robot sexual te exploatează în momentele tale vulnerabile, cu o achiziție convingătoare în aplicație”.

Similar cu modul în care am interzis publicitatea subliminală în unele locuri, este posibil să dorim să luăm în considerare manipularea emoțională care va fi posibilă cu roboții sociali.

Roboții sociali ar putea reprezenta un pericol pentru omenire

Darling a explicat mai departe – problema este că companiile care dezvoltă algoritmi de inteligență artificială sau sisteme asemănătoare omului se pierd în presupusa lor sofisticare tehnologică și nu își asumă responsabilitatea pentru acțiuni greșite, deoarece încearcă să mențină mașinăriile la standardele umane.

„Îmi fac griji că se oferă prea multă libertate companiilor”, a spus Darling pentru The Guardian. „În cazul biciclistului ucis de o mașină Uber cu pilot automat, în 2018, șoferul de rezervă a fost considerat responsabil în locul producătorului. Argumentul din partea companiilor este că nu ar trebui să fie responsabili pentru învățarea tehnologiei, deoarece nu sunt capabili să prevadă sau să planifice toate posibilitățile”.

În schimb, sugerează ea, ar trebui să tratăm roboții și algoritmii de inteligență artificială în mod similar cu modul în care facem animalele. Această metaforă s-ar putea descompune un pic, având în vedere exemplul ei de robot sexual, dar ideea este să înțelegem că oricare ar fi scopul acestor mașinării, va fi întotdeauna diferit de ceea ce oamenii reali pot oferi. Iar abordarea relațiilor cu roboții și cu inteligența artificială care există în orice aspect al vieții noastre, având în vedere acest lucru, va face o experiență mai benefică și mai puțin manipulativă.

„Animalele și roboții nu sunt la fel, dar analogia ne îndepărtează de preconcepția persistentă robot-uman”, a spus Darling pentru The Guardian. „Ne deschide mintea către alte posibilități – faptul că roboții pot fi partenerii noștri – și ne permite să vedem câteva dintre alegerile pe care le avem în conturarea modului în care folosim tehnologia”.