Cele mai valoroase scrieri ale lui Einstein, la licitație: cât costă teoria relativității

de: Iozan Carmen
02 09. 2021

Cel mai strălucit om de știință al omenirii, Albert Einstein va fi subiectul unei licitații foarte valoroase. Un manuscris al său va putea fi cumpărat în luna noiembrie.

Albert Einstein, fizician teoretician, este autorul teoriei relativității. Pentru contribuția sa în fizică, acesta a primit premiul Nobel în 1921. El a început calculele pentru teoria relativității generale în manuscrisul care va fi licitat.

”Acesta este, fără îndoială, cel mai valoros manuscris al lui Einstein care a fost vreodată licitat”, a scris casa Christies’ s într-un comunicat.

Aceasta anunță că vânzarea va avea loc în 23 noiembrie la Christies’ s, pentru casa Aguttes. Valoarea estimată este între două și trei milioane de euro.

Ce știm despre documentul scris de Einstein pe care îl poți cumpăra

Documentul este un manuscris de 54 de pagini scris în 1913 și 1914. Acesta a fost întocmit în Elveția, la Zurich. La el a lucrat celebrul fizician german și colaboratorul acestuia Michele Besso.

Datorită acestui inginer elvețian, spune Christie’s, „manuscrisul a ajuns, aproape ca prin minune, la noi: probabil că Einstein nu s-ar fi deranjat să păstreze ceea ce i s-a părut a fi un document de lucru”.

În 1905, Albert Einstein a demonstrat teoria specială conform căreia E=mc2. După asta, în 1912 a început să lucreze la teoria relativității. Împreună cu colaboratorul său, au reușit să demonstreze această enigmă.

Pe lângă mult cunoscuta teorie a relativității, marele fizician a mai contribuit și cu alte cercetări care stau la baza cunoașterii de acum. Cosmologia relativistă, teoria capilarității, explicarea mișcării browniene a moleculelor sunt doar câteva dintre ele.

La începutul anului 1913,”cei doi prieteni și colegi abordează una dintre problemele cu care comunitatea științifică se confruntă de zeci de ani: anomalia orbitei planetei Mercur”, amintește Christie.

„Documentele științifice autografe ale lui Einstein din această perioadă, și în general dinainte de 1919, sunt extrem de rare”, a subliniat directorul Cărți rare și manuscrise de la Christie, Adrien Legendre.

Celălalt document, cunoscut și sub numele ”Caietul de la Zurich”, se află în arhivele Einstein ale Universității Ebraice din Ierusalim. Acesta a fost scris în perioada crucială din anii 1912 și 1913.