Cei mai supraplătiți CEO, înlocuiți cu „roboți”. Ce înseamnă acest lucru pentru optimizarea forței de muncă

de: Ozana Mazilu
28 04. 2021

În ultimii ani, salariile executivilor au crescut foarte mult. Acum, se pare ca inteligența artificială va opri acest lucru.

Potrivit raportului din 2020 al Institutului de Politici Economice privind salariul directorului executiv, CEO-ul american a câștigat de 320 de ori mai mult decât lucrătorul obișnuit și acest număr a crescut în mod constant de-a lungul deceniilor.

Inteligența artificială ar putea reduce cheltuielile salariale

Excesele de acest fel reprezintă un caz foarte bun pentru simpla înlocuire a directorilor cu inteligență artificială relativ ieftină, susține New Statesman. Executivii sunt, probabil, mult mai dornici să automatizeze lucrătorii de nivel inferior într-o companie, dar înlocuirea lor cu mașini ar putea fi considerabil mai rentabilă – și ar face afacerile mai durabile.

Desigur, punerea inteligenței artificiale în sarcina strategiei corporative ar fi o mișcare riscantă. Dar New Statesman susține că ar putea scoate din ecuație prejudecăți și puncte slabe umane, presupunând că algoritmul a fost construit și instruit corespunzător.

De fapt, ar putea chiar crește controlul companiei asupra modului în care gestionează deciziile, subliniază New Statesman. Punerea lor în mâinile oamenilor care evaluează munca unui algoritm, mai degrabă decât a unui singur executiv, ar putea duce la o cultură mai colaborativă și la un curs de acțiune bine gândit.

Ideea de a preda strategia către algoritmi nu este atât de neobișnuită. De fapt, a funcționat excelent atunci când sistemul de transport în masă din Hong Kong a pus un algoritm responsabil cu programul său de întreținere în 2004.

Acum, ani mai târziu, Hong Kong este cunoscut pentru faptul că are unul dintre cele mai bune sisteme de tranzit de pe planetă, în parte pentru că a luat conducerea din mâinile predispuse la erori ale umanității.

Cum ai putea ajunge să fii intervievat de roboți atunci când aplici pentru un job în România

Firmele din România se adaptează noilor vremuri și investesc în soluții inteligente de recrutare. Ei bine, dacă până acum te temeai că roboții îți fură joburile, de data asta s-ar putea să ți le ofere.

Roboții își fac loc încet-încet în companiile care vor să-i pună la treabă la activitățile care presupun rutină. Cel puțin așa se întâmplă în primă fază. Doar că sunt unii care duc lucrurile și mai departe. Robotul Arya, spre exemplu, se ocupă deja de recrutări la o instituție financiar-nebancară din România. Și-a găsit un loc în departamentul de resurse umane.