6 abilități pe care trebuie să le ai ca să nu-ți fure roboții jobul

6 abilități pe care trebuie să le ai ca să nu-ți fure roboții jobul

Accelerarea ritmului de dezvoltare a tehnologiei îngrijorează pe mulți. Ai auzit și tu că într-un viitor nu foarte îndepărtat, va exista riscul ca job-ul tău – atât de indispensabil pentru tine – să fie preluat de tehnologii mai ieftine și mai eficiente decât forța ta de muncă.

Cei care lucrează în domenii care necesită lucru manual simplu, pot fi foarte ușor înlocuiți cu tehnologii precum roboți, drone și alte automatisme. Cu toate acestea, există unii oameni care pot obține noi locuri de muncă perfecționându-și aceste abilități.

Deci, ce fel de abilități ar trebui să dezvoltăm în anii următori, având în vedere progresul rapid al celei de-a patra revoluții industriale?

Cele trei skill-uri de neînlocuit pot fi înlocuite

Deși au avut loc o gamă largă de discuții la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos și la Consiliul Agendei Globale, mulți experți sunt de acord asupra celor trei abilități avansate care nu pot fi înlocuite de AI: ospitalitate, management și creativitate.

Cu toate acestea, în realitate, tehnologiile de dezvoltare rapidă a AI vor înlocui aceste trei abilități la niveluri rudimentare. Prin urmare, trebuie să dobândim și să perfecționăm abilități mai sofisticate în aceste zone, astfel încât acestea să nu poată fi înlocuite cu AI.

Abilități de ospitalitate

În ceea ce privește ospitalitatea, AI poate prelua cu ușurință servicii standardizate bazate pe comunicare verbală, cum ar fi servicii de recepție și informații.

Din acest motiv, oamenii vor trebui să dobândească abilități de ospitalitate mai avansate, printre care se pot regăsi capacitatea de a comunica și interpreta comunicarea non-verbală sau capacitatea de empatizare cu clienții.

Abilități de management

Dacă vorbim despre management, AI trebuie să înlocuiască lucrătorii în sarcini precum managementul financiar, managementul materialelor, managementul resurselor umane și managementul proiectelor – domenii în care se așteaptă ca abilitățile AI să depășească pe cele ale oamenilor în viitor.

Acest lucru îi va direcționa pe oameni către sarcini de gestionare mai avansate care nu pot fi înlocuite de AI, cum ar fi managementul creșterii. Aceasta este capacitatea de a sprijini membrii organizației să-și dezvolte abilitățile și să crească profesional, iar aceasta se bazează pe capacitatea de coaching.

Al doilea este abilitatea de a utiliza mind management – capacitatea de a sprijini recuperarea membrilor organizației aflați în dificultate atunci când suferă de probleme care decurg din relații interpersonale sau alte probleme și se bazează pe abilități de consiliere.

Abilități creative

În ceea ce privește creativitatea, AI nu va putea niciodată să înlocuiască geniul, cuprinzând abilități precum invenția unei tehnologii inovatoare și propunerea unor modele noi. Totuși, astfel de abilități nu sunt la îndemâna majorității indivizilor.

Deci, ce constituie creativitatea, pe care toată lumea o poate demonstra în era AI?

În primul rând este capacitatea de a efectua un management colectiv al inteligenței. Aceasta este capacitatea liderilor de a gestiona membrii organizației, punându-i împreună, încurajându-i să-și împărtășească cunoștințele și înțelepciunea și facilitând apariția noilor cunoștințe care rezultă din acest proces.

Elementele vitale care permit demonstrarea acestei abilități sunt abilitatea de a exprima o viziune care entuziasmează membrii organizației tale; și capacitatea de a întreprinde managementul ego-ului, creând un forum în care membrii să poată transcende individul și să coopereze între ei.

De fapt, creativitatea care este cu adevărat necesară într-o organizație corporativă implică mult mai mult decât capacitatea de a propune noi idei. De asemenea, necesită celelalte două abilități care nu pot fi niciodată înlocuite de AI: abilitatea de a efectua un management colectiv al inteligenței și abilitatea de a realiza idei noi într-o organizație.

Se așteaptă ca această criză profundă și revoluția rapidă să ducă la eliminarea multor locuri de muncă în următorii ani, iar profesioniștii cu înaltă calificare nu sunt imuni la această situație dificilă.

Cu excepția cazului în care atât națiunile, cât și întreprinderile acordă sprijin deplin cetățenilor și angajaților lor pentru a dobândi aceste abilități, nu vom putea trece de viitoarea eră a șomajului masiv.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: