Cea mai tristă realitate din 2020: apa a ajuns să se tranzacționeze precum aurul sau petrolul

de: Alexandru Puiu
29 01. 2021

Din luna decembrie a anului trecut, pe Wall Street a început să se tranzacționeze apa, într-o manieră similară cu petrolul sau aurul. Cu alte cuvinte, încălzirea globală și seceta a dat startul speculei pentru resursa fundamentală vieții pe pământ.

Accesul la apă curentă este una dintre probleme majore ale secolului 21, în surprinzător de multe colțuri de pe mapamond. În teorie, există numeroase fundații și ONG-uri care luptă pentru soluționarea aceste crize, dar schimbările climatice și poluarea, combinate cu creșterea populației nu vor face sarcina prea ușoară.

Aducerea apei pe Wall Street, în teorie, este menită să ajute la asigurarea furnizării acestei resurse pentru orașe și fermieri. În mod inevitabil, însă, a atras și critici. În speranța obținerii unui profit peste noapte, este foarte probabil ca diverși investitori să speculeze pentru profit valoarea apei.

Pe de o parte, asta nu înseamnă că ajungem mâine să ne luptăm pentru apă. În același timp însă, acel viitor este inevitabil, având în vedere cum merge încălzirea globală și cât de pune lucruri face pentru a o încetini, iar când oamenii încep să aibă un interes financiar în a reduce disponibilitatea apei, viitorul nu sună bine. nu de alta, dar au mai existat precedent în acest sens.

Între 2008 şi 2010, fondurile de hedging au pariat pe creşterea preţurilor boabelor de cacao şi astfel au împins cotaţiile cu 150% în sus. De asemenea, speculatorii financiari au contribuit la scumpirea grâului şi boabelor de soia în 2007 şi 2008, ceea ce a declanşat foamete şi turbulenţe sociale în economiile în curs de dezvoltare. În final, problema este și una de etică, având în vedere că apa este o resursă mult prea esențială pentru viață, ca să fie tranzacționată.

Pe bursa apei, cumpărătorii pariază pe creşterea preţurilor pe durata vieţii contractului, în timp ce vânzătorii mizează pe scăderea acestora, scrie Deutsche Welle. Momentan, piaţa se reduce la California, statul american cu cel mai dezvoltat sector agricol şi a cincea economie ca mărime a lumii. Oficialii bursei din Chicago încearcă să calmeze spiritele, spunând că orice contracte viitoare pe apă sunt tranzacţionate doar regional şi acoperă doar cantităţi mici de apă. Nu în ultimul rând, cea mai mare parte a drepturilor pentru apă din California sunt în mâinile companiilor de utilităţi, notează Bloomberg.

„Schimbările climatice, secetele, creşterea populaţiei şi poluarea probabil că vor face din problemele penuriei de apă şi preţurilor acesteia subiecte de discuţii încinse în următorii ani“, a concluzionat Deane Dray, analist la RBC Capital Markets.