Ce știm despre certificatul verde Covid: când expiră pașaportul de coronavirus

de: Ozana Mazilu
23 06. 2021
pasaport covid

De la 1 iulie intră în vigoare certificatul verde Covid sau pașaportul Covid-19. Oricum l-ai numi, trebuie să știi niște informații importante despre acesta, înainte să-ți cumperi un bilet de avion pentru concediu.

Certificatul verde privind COVID-19 va avea o valabilitate de aproape șase luni, conform regulamentului european care a introdus acest document. Certificatul verde va ușura călătoriile în țările UE și va fi aplicat în toată Uniunea Europeană de la 1 iulie 2021.

Regulamentul european 953/2021 a introdus recent certificatul verde privind COVID-19, iar acesta se va aplica efectiv în toate statele membre, deci și în România, de la 1 iulie 2021 și până la 30 iunie 2022, notează Avocatnet.ro. Autoritățile de la noi spun că sunt pregătite tehnic și că vor putea implementa sistemul aferent certificatului verde de la începutul lunii viitoare.

Certificatul verde Covid va fi valabil șase luni

Potrivit documentului, certificatul verde va putea avea trei forme: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de vindecare.

Certificatul verde care atestă vindecarea în urma infectării cu SARS-CoV-2 va fi eliberat în urma unui rezultat pozitiv al unui test RT-PCR, LAMP sau TMA. Certificatul se va emite după cel puțin 11 zile de la confirmarea infectării prin testare și va fi valabil până în a 180-a zi de la confirmarea infectării prin testare. Adică va fi valabil aproape șase luni. De menționat că este posibil ca aceste perioade să fie modificate ulterior de autoritățile europene.

Apoi, certificatul de vindecare va conține următoarele informații personale: identitatea titularului, informații privind o infecție anterioară cu SARS-CoV-2 a titularului în urma unui test cu rezultat pozitiv, metadatele certificatului (emitentul certificatului sau un identificator unic al certificatului).

Certificatul verde privind COVID-19 se va emite în format tipărit, în format electronic sau în ambele formate și va fi gratuit. Din informațiile disponibile până acum reiese că forma tipărită va fi emisă la cerere direct celui vaccinat, testat sau vindecat. Forma electronică va putea fi descărcată online dintr-un portal al Guvernului care urmează să fie operaționalizat.

Documentul emis de o țară din UE va fi recunoscut și acceptat în oricare altă țară din UE (inclusiv Liechtenstein, Elveția, Islanda și Norvegia), atunci când cetățenii Uniunii pleacă peste granițe. Verificarea documentului la intrarea într-o țară din UE se va face prin simpla scanare a codului QR care va figura pe fiecare certificat.