Certificatul pentru Covid, oficial în România: cum poți obține pașaportul de coronavirus după 1 iulie

Certificatul pentru Covid, oficial în România: cum poți obține pașaportul de coronavirus după 1 iulie

În cazul în care vrei să călătorești în Europa în această vară, este foarte important să nu neglijezi necesitatea certificatului verde de Covid sau a pașaportului de coronavirus. Ambele formulări fac referire la același document și va fi disponibil de la 1 iulie.

Autoritățile de la Bruxelles s-au dat peste cap în ultimele luni pentru a ajunge la un consens în ceea ce privește un document care să faciliteze libera trecere printre granițele Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus. Scopul final era de a reînvia turismul, dar pentru că mai multe țări au o problemă cu vaccinarea, s-a încercat găsirea unei soluții de compromis. Astfel, documentul respectiv, în format digital sau pe hârtie, va certifica trei lucruri legate de Covid-19, dacă te-ai îmbolnăvit în ultimele 6 luni, dacă te-ai testat în ultimele 72 de ore sau dacă te-ai vaccinat cu unul dintre cele patru soluții de imunizare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, EMA.

În România, ​Secretarul de stat Andrei Baciu din Ministerul Sănătăţii a anunţat joi că certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie, potrivit Agerpres. „Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie”, a afirmat Baciu la Senat.

”Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a adăugat secretarul de stat din MS.

Anunțul oficialului român vine după ce, Parlamentul European a aprobat miercuri, definitiv, certificatul digital al UE privind COVID, menit să faciliteze călătoriile în interiorul UE și să contribuie la relansarea economică a blocului comunitar. Pentru că unele țări au conștientizat din timp importanța respectivului pașaport de coronavirus, au implementat deja infrastructura pentru a-l distribui în rândul populației. Astfel, Peste un milion de persoane din Uniunea Europeană au primit deja certificatul digital privind Covid, a anunțat marți comisarul european pentru justiție Didier Reynders.

Citește și: