Totul despre certificatul verde Covid: ce trebuie să știi dacă vrei să ieși din țară, ce teste sunt recunoscute

Totul despre certificatul verde Covid: ce trebuie să știi dacă vrei să ieși din țară, ce teste sunt recunoscute

Mai este aproximativ o săptămână până va intra în vigoare certificatul verde Covid sau pașaportul de Covid-19, după cum a fost descris în presă. Chiar și așa, în continuare apar informații noi pe marginea subiectului pe care ar fi bine să le ai în vedere dacă te gândești să pleci în concediu.

Certificatul verde Covid urmează să intre în vigoare pe întregul teritoriu al Uniunii Europene începând cu 1 iulie 2021. Scopul său principal este de a atesta într-o manieră cât mai simplă și ușor de înțeles în toate țările UE că o persoană este vaccinată împotriva noul coronavirus, că s-a vindecat de infecția cu Covid-19 sau că are un test cu rezultat negativ. Este important de reținut că documentul va putea fi emis atât pe baza unui test RT-PCR, LAMP sau TMA realizat la un laborator autorizat, cât și a unuia rapid anti-gen.

În mod concret, pașaportul de Covid poate avea trei forme, raportându-ne la informațiile pe care le poate conține:

  • certificatul care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului;
  • certificatul care atestă existența unui rezultat negativ la testarea pentru depistarea COVID-19;
  • certificatul care atestă vindecarea în urma infectării cu SARS-CoV-2.

Certificatul verde de Covid-19 – ce teste îți trebuie

Particularitățile noului document au fost explicate în Regulamentul European 953/2021. Cele mai importante aspecte vizează persoanele care nu vor să se vaccineze și nici nu au avut boala de curând. Aceia trebuie să se testeze.

Testele prelucrate în laborator sunt numite teste NAAT – Nucleic Acid Amplification Tests. Test NAAT înseamnă, potrivit Regulamentului UE 953/2021, “un test de amplificare a acidului nucleic molecular, prin tehnici cum ar fi reacția polimerazică în lanț-revers transcriptază (RT-PCR), amplificarea izotermă mediată prin buclă (LAMP) și amplificarea mediată de transcriere (TMA), utilizate pentru a detecta prezența acidului ribonucleic SARS-CoV-2”. Conform definiției din același document, test antigenic rapid înseamnă un test care se bazează pe detectarea proteinelor virale (antigeni), care dă rezultate în mai puțin de 30 de minute.

În final, certificatele verzi privind COVID-19 sau pașapoartele de coronavirus vor fi emise și celor cărora le-a fost administrat un vaccin împotriva COVID-19 autorizat la nivel comunitar și celor care au trecut prin boală (cei care au cel puțin 11 și cel mult 180 de zile de la data la care au fost depistați cu coronavirus). În mod previzibil, nu trebuie să plătești niciun ban pentru noul document.