Ce este sistemul național de interoperabilitate: s-a terminat cu copiile xerox la autoritățile române

de: Alexandru Puiu
18 10. 2021

De-a lungul anilor, autoritățile române au avut o serie stufoasă de proiecte legate de digitalizarea interacțiunii cu instituțiile de stat. Până acum, singurul care a funcționat este ghișeul.ro, dar se pare că sistemul național de interoperabilitate este la fel de promițător și începe să funcționeze.

În doar câteva săptămâni, românii din București se vor putea bucura de transpunerea în practică a celui mai nou proiect de la Autoritatea pentru Digitalizarea României. Este vorba despre sistemul național de interoperabilitate, un proiect mai complex care, în definitiv, ne va scăpa de orice copie la xerox necesară la ANAF, Poliție, Primărie, Evidența Populație și cam orice altă insistuție îți trece prin cap. Momentan, sistemul se află în teste în București și te scapă de nevoia Certificatului de Atestare Fiscală de la Direcția locală de Taxe și Impozite.

Prima copie xerox, desființată de autoritățile române

În cazul în care trăiești în București, înainte de finele anului nu vei mai avea nevoie de Certificatul de atestare fiscală de la Direcția locală de Taxe și Impozite. Informațiile din documentul cu pricina vor putea fi accesate online de către autoritatea care ți-l cere sau de către notari. Astfel, scapi și de un drum până la Direcția de Taxe. Ca referință, anul trecut au fost emise la nivel național 11 milioane de astfel de certificate.

„La Autoritatea pentru Digitalizarea României lucrăm la un sistem care acum foarte mult timp era ceva de domeniul SF. Vorbim de sistemul naţional de interoperabilitate. Acest sistem naţional are ca principal scop tocmai punerea în aplicare proiectul de lege aprobat în Parlament, mai exact ca orice instituţie publică care prestează un serviciu public să nu mai solicite cetăţeanului un document sau o informaţie pe care o altă instituţie o deţine.”, atrage atenția Octavian Oprea, președintele ADR.

”Până să discutăm despre documente, aceste documente transportă nişte informaţii. Fiind în secolul în care informaţia este o resursă mai importantă decât aurul, instituţiile nu vor mai avea de copii, nici măcar în format electronic, ale unor documente, ci doar de confirmarea că ele se regăsesc într-o bază de date”, a adăugat șeful Autorității pentru Digitalizarea României.

Din momentul în care nevoia pentru Certificatul de Atestare Fiscală va fi eliminată în București, nu ar trebui să dureze mult până când sistemul va fi implementat la scară națională. ”Pentru municipiul Bucureşti, cel puţin, va fi operaţional până la final de an. În principiu, sistemul acesta va funcţiona precum Ghişeul.ro. Ne dorim ca anul viitor să transportăm şi alte informaţii care sunt stocate în alte tipuri de documente”, a concluzionat preşedintele ADR.