Ce este E-facturare, proiectul ”fantastic” de digitalizare a finanțelor din România: când se implementează

Ce este E-facturare, proiectul ”fantastic” de digitalizare a finanțelor din România: când se implementează

În timp ce România se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimul deceniu și leul se duce în cap în raportul cu moneda europeană, premierul vorbește de digitalizarea finanțelor și mutarea facturilor în cloud.

Fiscalitatea din România și activitatea ANAF sunt ancorate puternic în secolul trecut, în dosare cu șină, copii la xerox și plăți cu numerar. E-facturare ar trebui să remedieze parțial această problemă, iar Florin Cîțu este optimist că nu va mai trece mult timp până când românii vor trage ponoasele digitalizării fiscalității de la noi.

E-facturare, soluția minune de la Cîțu

„Am vrut să avem această întâlnire pe E-facturare pentru a vedea progresul. Am spus că în această lună intrăm cu proiectul, înţeleg că avem un demo pe care mai umblăm ca să poată să fie prezentat publicului şi înţeleg că paşii următori sunt aşa: cam pe 15 septembrie să intrăm cu programul în producţie, dar să fie în test, şi după aceea să-l avem de la 1 octombrie live. Aş vrea să reiterez ce a am spus de fiecare dată, că este un proiect important, că va ajuta la a elimina o mare parte din evaziunea fiscală, dar face parte din digitalizarea administraţiei publice”, a declarat Florin Cîţu la reuniunea Comitetului Interministerial pentru implementarea proiectului E-facturare.

În cazul în care vreun român care a interacționat cu instituțiile statutului nu este momentan convins cât de prost merge digitalizarea la români, premierul ne atrage atenția că este și el conștient de probleme. ”Anul trecut, au fost momente când am putut să avansăm, dar vedem că ne lovim de tot felul de bariere. Ceea ce mă aştept de la dumneavoastră şi în acest proiect, să vedem unde sunt aceste bariere, să le identificăm ca să putem, după aceea, să le eliminăm pentru a putea face întreaga digitalizare a administraţiei publice”, a afirmat acesta.

În final, oficialul așteaptă banii mulți de la Uniunea Europeană. Datorită faptului că nu au venit banii de la PNRR nu s-a digitalizat ANAF până acum. ”Şi e important ca echipa care lucrează azi, aici, pe E-facturare deja să se pregătească pentru a implementa sistemele pe care dumneavoastră le-aţi propus în PNRR. Primele resurse vor fi bani în avans, ştiţi foarte bine.”, a declarat Cîţu.

Digitalizarea este prioritatea zero pe partea de fiscalitate. ”Nu umblăm la taxe, nu vrem să facem nimic pe zona asta, toate celelalte lucruri cred că nu sunt atât de prioritare. Digitalizarea, dacă reuşim în această guvernare să digitalizăm modul în care agenţii economici, cetăţenii, lucrează cu administraţia fiscală, veţi vedea că rezultatele vor fi, pe de-o parte, aprecierea cetăţenilor, pe de altă parte, reducerea evaziunii fiscale”, a spus Cîţu.