Ce este ”lebăda neagră” sau motivul pentru care giganții tech au ajuns să-și țină banii în aur

de: Ozana Mazilu
18 08. 2021

Giganții din tehnologie au ajuns să-și țină banii în aur. Iată care este motivul.

Palantir Technologies a anunțat că se pregătește pentru un alt eveniment de tip „lebădă neagră” prin cumpărarea de lingouri de aur și că va accepta metalul prețios ca formă de plată pentru produsele sale software, relatează Bloomberg, citat de Hotnews.

Compania tech americană a cheltuit 50,7 de milioane de dolari pe aur luna aceasta, ca parte a unei strategii neobișnuite de investiții care a inclus startup-uri, afaceri în stadiul incipient de dezoltare care nu au un plan sau scop clar (așa-numitele „blank check companies”) și, posibil, bitcoin.

De ce-și țin giganții tech banii în aur

Reprezentanții Palantir anunțaseră anterior că vor accepta bitcoin ca formă de plată, înainte să includă și metalele prețioase în această categorie. Un purtător de cuvânt al Palantir a afirmat însă că deocamdată nimeni nu a folosit cele două metode de plată pentru produsele sale.

„Trebuie să fii pregătit pentru un viitor cu mai multe evenimente de tip lebădă neagră”, a declarat Shyam Sankar, chief operating officer al Palantir, citat de Hotnews.

Achiziția de lingouri de aur a trecut neobservată în raportările financiare publicate săptămâna trecută de Palantir înainte de a fi descoperite de jurnaliștii site-ului Barron’s. Potrivit documentelor financiare depuse de companie, aceasta își va păstra lingourile de aur într-o locație securizată din nord-estul SUA.

„Compania poate intra în posesia fizică a lingourilor de aur depozitate în această locație în orice moment și cu o înștiințare prealabilă rezonabilă”, a notat compania.

Palantir, o companie tech cofondată de miliardarul Peter Thiel, dezvoltă produse software pentru guverne și afaceri, prezentându-se drept o organizație de „liber cugetători”.

Compania dispune de numerar în valoare de 2,3 miliarde de dolari și explorează modalități creative de a investii banii pentru a se proteja de un viitor eveniment de tip „lebădă neagră”, după ce pandemia de COVID-19 a perturbat viața socială și economică din întreaga lume.