Economiștii se tem de Tether – criptomoneda care riscă să cutremure stabilitatea financiară din lumea reală

Economiștii se tem de Tether - criptomoneda care riscă să cutremure stabilitatea financiară din lumea reală

Tether este a treia cea mai mare criptomonedă din lume, după valoarea de piață. Aceasta este criptomoneda care stârnește acum cele mai mari îngrijorări în rândul economiștilor.

Economiștii americani caracterizează această criptomonedă ca fiind periculoasă pentru stabilitatea financiară. De asemenea unii investitori cred că pierderea încrederii în tether ar putea fi „lebada neagră” a cripto-ului, un eveniment imprevizibil care ar avea un impact grav pe piață.

Un oficial al Rezervei Federale SUA, Eric Rosengren, a tras un semnal de alarmă cu privire la Tether, numindu-l un potențial risc de stabilitate financiară.

Problemele legate de Tether au implicații semnificative pentru piața criptoactivelor, dar economiștii se tem tot mai mult că ar putea avea impact și pe piețe dincolo de monedele digitale.

De ce se tem economiștii de Tether?

Ca și bitcoin, Tether este o criptomonedă. De fapt, este a treia cea mai mare monedă digitală din lume după valoarea de piață. Dar este foarte diferită de Bitcoin și alte monede virtuale.

Tether este ceea ce este cunoscut sub numele de stablecoin. Acestea sunt valute digitale care sunt legate de activele din lumea reală – dolarul SUA, de exemplu – pentru a menține o valoare stabilă, spre deosebire de majoritatea criptomonedelor despre care se știe că sunt volatile.

Tether a fost conceput pentru a fi legat de dolar. În timp ce alte criptomonede fluctuează adesea în valoare, prețul Tether este de obicei echivalent cu 1 $.

Totuși, cripto-ul nu este reglementat, iar multe bănci evită să facă afaceri cu schimburi valutare digitale din cauza nivelului de risc implicat. Acolo vor să intervină aceste „stablecoins”.

Unii investitori și economiști sunt îngrijorați că emitentul Tether-ului nu are suficiente rezerve în dolari.

Analiștii de la JPMorgan au avertizat anterior că o pierdere bruscă de încredere în tether ar putea duce la un „șoc sever de lichiditate pe piața mai largă a criptomonedelor”.

„Aceste monede stabile devin din ce în ce mai populare”, susțin analiștii de la JPMorgan.

“O viitoare criză ar putea fi declanșată cu ușurință, deoarece acestea devin un sector mai important al pieței financiare, cu excepția cazului în care începem să le reglementăm și să ne asigurăm că există de fapt o stabilitate mult mai mare”, mai punctează aceștia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: