Cât de bun este vaccinul Pfizer, de fapt: cel mai mare studiu al eficacității vine din Israel

de: Alexandru Puiu
25 02. 2021

Majoritatea statisticilor legate de eficiența vaccinurilor împotriva noului coronavirus provine din studii clinice. Cel puțin când vine vorba de Pfizer, avem totuși acces la analize la scară largă.

Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 94% împotriva cazurilor simptomatice de Covid-19, potrivit unui studiu foarte amplu realizat în Israel și publicat miercuri, care confirmă datele din studiile clinice și rolul crucial al campaniilor de vaccinare pentru a pune capăt pandemiei, potrivit AFP.

„Aceasta este prima dovadă evaluată de colegi a eficacității unui vaccin în condiții reale”, a declarat Ben Reis, unul dintre coautorii studiului publicat miercuri, pentru AFP, în prestigiosul New England Journal of Medicine.

Astfel de date ”din piață” sunt foarte importante pentru a amplifica gradul de încredere în procesul de vaccinare. În contextul în care nu vin neapărat dintr-un mediu controlat de testare, dintr-un număr de câteva mii sau zecii de mii de persoane vaccinate, abia acum poți vedea cât de bun este un vaccin sau nu.

În contextul vaccinării în masă din Israel, doar cu Pfizer/BioNTech, acum s-a putut măsura în condiții reale eficiența respectivei soluții de imunizare, pe o varietate mai mare de oameni și tipologii medicale, luând în calcul și provocările logistice din spatele livrării vaccinului. Nu de alta, dar transportul la temperaturi extreme negative continuă să fie destul de dificil.

În final, studiul a fost realizat folosind date de la aproximativ 1,2 milioane de persoane tratate de una dintre cele mai mari organizații din domeniul sănătății din Israel (Clalit Health Services), în perioada 20 decembrie 2020 – 1 februarie 2021, făcând aceste rezultate cu atât mai interesante. Aproape 600.000 de persoane care au primit vaccinul au fost „asociate” foarte riguros cu alte 600.000 de persoane care nu primiseră injecția și care prezintă caracteristici foarte similare în ceea ce privește sexul, vârsta, dar și comorbiditățile și localizarea.

Concluziile au fost obținute prin compararea celor două grupuri. Astfel, autorii au arătat că vaccinarea a redus incidența cazurilor simptomatice de Covid-19 cu 94%, cazurile severe de boală cu 92% și spitalizările cu 87%. Este important de reținut că acest grad de protecție este obținută la cel puțin șapte zile după a doua injecție.

Dar „s-a observat un efect destul de semnificativ chiar înainte de a doua doză”, a remarcat AFP Noam Barda, unul dintre cei doi autori principali, cu o eficacitate de 57% pentru cazurile de Covid-19 cu simptome și 62% pentru cazurile severe.