Eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna în față noilor tulpini, explicată oficial

Eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna în față noilor tulpini, explicată oficial

În ultimele luni, au apărut mai multe tulpini de coronavirus. În contextul în care vaccinurile au fost dezvoltate înaintea apariției lor, mai mulți oameni sunt curioși dacă eficiența imunizării este afectată.

Într-o intervenție televizată la Antena 3, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a încercat să explice gradul de eficiență al vaccinurilor Pfizer și Moderna în fața noilor tulpini de coronavirus. Înainte de orice, Valeriu Gheorghiță a insistat asupra faptului că vaccinarea rămâne importantă, mai ales în contextul apariției de mutații ale coronavirusului.

Probleme legate de eficiența vaccinului ar putea apărea în fața tulpini de SARS-CoV-2 descoperită în Africa de Sud, dar aceasta nu pare să se răspândească la fel de repede precum cea din Marea Britanie.

„În contextul în care se vorbeşte despre noi variante virale, care unele se asociază cu o scădere a eficacităţii vaccinului, cum se întâmplă la tulpina din Africa de Sud, aici este important să înţelegem că, odată ce ne vaccinăm cât mai multe persoane, reducem numărul de îmbolnăviri şi, implicit, reducem probabilitatea ca acest virus să acumuleze noi mutaţii care pot, la un moment dat să devină, pe de o parte să fie mutaţii care cresc contagiozitatea, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie, pe de altă parte pot să fie tulpini care îi oferă virulenţă mai crescută, adică o agresivitate mai mare virusului. Ceea ce ne deranjează în mod deosebit, pot să apară mutaţii care scad considerabil eficacitatea vaccinului.”
Valeriu Gheorghiţă

Cel mai important aspect ține însă de eficiența vaccinurilor în fața noilor tulpini de Covid, iar Gheorghiță a oferit lămuriri și pe marginea acestui subiect, după cum a explicat la Antena3, citat de News.ro.

„Aş putea să spun că vaccinurile de la Pfizer şi Moderna au o eficacitate într-adevăr mai redusă dar încă îşi păstrează eficacitatea şi datele arată că protejează foarte bine faţă de formele severe de boală, or acest lucru este importat din punctul de vedere al riscului individual. Şi un alt lucru important este legat de faptul că această tulpină B1-135 din Africa de Sud totuşi nu pare să aibă un avantaj replicativ foarte mare, deci nu anticipăm că va fi o tulpină care se va extinde rapid, cum se întâmplă cu tulpina din Marea Britanie, care are un avantaj replicativ important, dar din fericire nu are mutaţii care să reducă eficacitatea vaccinului.”
Valeriu Gheorghiţă

Ce se întâmplă în cazul AstraZeneca pentru alte tulpini?

Din păcate, în ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca, nu s-a putut „calcula eficacitatea” în ceea ce privește persoanele cu vârsta peste 55 de ani pentru simplu fapt că numărul unor astfel de indivizi în studiile clinice a fost reduse. În consecință, autoritățile din România au decis ca respectivul vaccin să nu fie utilizat în inocularea persoanelor peste această vârstă.

Dacă ai avut vreodată în gând să afli de la autorități care vaccin este mai bun, acest lucru nu se va întâmpla. „Toate sunt la fel de bune”, este de părere Gheorghiță. El a explicat că toate cele trei seruri îndeplinesc criteriile de siguranţă, de calitate şi eficacitate.

În final, șeful campaniei de vaccinare a menţionat că SARS-CoV-2 este un virus care nu acumulează mutaţii frecvent şi, ca urmare, nu se anticipează că în perioada următoare vor apărea noi variante virale care să scape eficacităţii vaccinului.

Citește și: