Unde ajung noile vaccinuri de la Pfizer, cine are prioritate: 200.000 de doze ajung azi în țară

Unde ajung noile vaccinuri de la Pfizer, cine are prioritate: 200.000 de doze ajung azi în țară

Stocurile de vaccinuri Pfizer / BioNTech arată din ce în ce mai bine pentru români. Nu mai puțin de 200 de mii de doze ajung astăzi în țară.

În urmă cu aproximativ o lună, la nivel european, s-a iscat un scandal semnificativ din cauza întârzierii livrărilor de vaccinuri de la Pfizer și Moderna. Pe lângă amenințările oficialilor europeni la adresa marilor companii producătoare, mulți români s-au trezit cu programările amânate cu câteva săptămâni.

Din fericire, situația s-a mai liniștit între timp, iar ritmul vaccinărilor a revenit la normal, chiar și în România. A ajutat la această îmbunătățire a situației atât sosirea în țară a unui număr de aproximativ 800.000 de vaccinuri AstraZeneca, dar și a noilor loturi de vaccinuri Pfizer și Moderna.

Ca referință, astăzi vor intra în țară 201.240 de doze de vaccin produs de Pfizer în colaborare cu BioNTech. Aceasta este a zecea livrare și ajunge în țară prin transport aerian, la fel ca toate celelalte. La ore apropiate, vor ateriza pe Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, conform datelor furnizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Ca un detaliu important, având în vedere că dozele de vaccin au nevoie de condiții speciale de păstrare, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Dincolo de acest detaliu, dacă ai o curiozitate legată de modul în care se distribuie noile doze de vaccin pe județe, există un grafic și pe marginea acestui subiect. Dozele vor ajunge în țară după cum urmează:

  • Centrul Național de Stocare București: 59.670 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 23.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 23.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 24.570 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 23.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 23.400 doze.

Pentru că mai există doze de vaccinuri Pfizer în centrele de depozitare și din livrările anterioare, în centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București. Următoarea tranșă de Pfizer ar trebui să ajungă în țară pe 1 martie 2021.

distributie vaccin pfizer

Citește și: