Când va reveni viața la normal, ce rol are vaccinarea: un raport științific răspunde la toate întrebările

de: Alexandru Puiu
08 02. 2021

Cea mai arzătoare întrebare în interacțiunile pe care le-ai avut în ultimele luni ține de finalul pandemiei. Fiecare dintre noi are un scenariu în minte,  cu o concluzie mai mult sau mai puțin optimistă.

Conform unui raport publicat de Bloomberg, revenirea la normalitate este în directă corelarea cu rata de vaccinare. Pornind de la datele pe care le avem până la ora actuală și de reticența la vaccinare a unui procent semnificativ din populație, ar putea dura până la 7 ani să revenim la viața pe care am trăit-o înainte de pandemie. Până la momentul respectiv, 75-85% din populația lumii va fi vaccinată.

Această valoare a mai fost vehiculată și în trecut, dar având în vedere accesul dificil la vaccinuri și faptul că mulți oameni nu vor să se vaccineze, o valoare de câțiva ani este cea mai corectă. Anthony Fauci, epidemiologul american, a afirmat și el în trecut că abia la 75-80% din populație vaccinată avem o șansă ca lucrurile să revină la normal.

Până acum, la nivel mondial au fost administrate peste 119 de milioane de doze de vaccin, însă Bloomberg’s Vaccine Tracker arată că unele țări fac progrese mult mai rapide decât altele pentru că ritmul de vaccinare diferă de la o țară la alta.

Ca exemplu, aproape de fiecare dată, este dat Israelul. Această țară va atinge ținta de 75% în doar două luni de la inițierea vaccinării în masă. În SUA, cel mai probabil, se va atinge aceeași cotă de vaccinare în aproximativ un an, la începutul lui 2022.

Bloomberg a făcut o serie de proiecții în care sunt luate în calcul cele mai recente date din 67 de țări, plus SUA și teritoriile sale și care arată că această rată de vaccinare va fi atinsă la nivelul întregului glob abia peste șapte ani în ritmul actual de imunizare.

În cazul României, care a administrat până acum 821.552 doze de vaccin anti-Covid, ținta de 75% din populație imunizată ar fi atinsă abia peste 2,6 ani. În realitate, valoarea ar putea fi mai mică, pentru că este de așteptat ca acest interval să scadă pe măsură ce producția de vaccinuri se va accelera și vor fi aprobate mai multe seruri decât sunt acum.

Pentru context, până la ora actuală, au fost contractate peste 8,5 miliarde de doze de ser anti-Covid la nivel global și doar o treime dintre state au dat startul programelor de vaccinare. Pe de altă parte, întârzierile în livrarea de vaccinuri sunt cele mai relevante la ora actuală. Ne aflăm în situația în care oamenii vor să se vaccineze, dar nu au cu ce și nici o promisiune legată de când.