Încă un minus important al vaccinului AstraZeneca, depistat acum, înainte ca 800.000 de doze să vină la noi

Încă un minus important al vaccinului AstraZeneca, depistat acum, înainte ca 800.000 de doze să vină la noi

Vaccinul AstraZeneca oricum nu era lider în piață la capitolul eficiență împotriva infectării cu Sars-CoV-2. Acum, a fost identificată încă o problemă cu el.

Oficialii companiei britanice AstraZeneca încearcă să fie cât se poate de transparenți în privința eficienței vaccinului anti-covid. Din păcate, veștile rareori sunt îmbucurătoare. La câteva zile după ce au dezvăluit că rapelul ar trebui realizat la trei luni pentru o eficiență maximă, oficialii producătorului au făcut o mențiune legată de abilitatea vaccinului de a combate tulpina sud-africană.

Pe parcursul weekend-ului, cei de la AstraZeneca au afirmat că vaccinul dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford pare să ofere o protecție limitată împotriva formelor medii de Covid-19 provocate de tulpina sud africană a noului coronavirus. Este important de reținut că afirmația nu este o opinie a cercetătorilor, ci reprezintă concluziile preliminare ale unui test clinic.

Studiul realizat de universitățile Witwatersrand (Africa de Sud) și Oxford a arătat că vaccinul a avut o eficiență semnificativ mai redusă împotriva variantei sud-africane a Sars-Cov-2, potrivit unui articol publicat de Financial Times. Imediat după publicarea articolului, cei de la AstraZeneca au confirmat validitatea acelor concluzii.

Pentru context, tulpinile de coronavirus care îi îngrijorează cel mai mult la acest moment pe oamenii de știință și pe experții în sănătate sunt cele britanică, sud-africană și braziliană, ce par să se răspândească mai rapid ca altele, chiar dacă nu pare să se reflecte în forme mai grave ale bolii. Din păcate, în momentul în care spitalele ajung suprasaturate de bolnavi, cazurile mai ușoare tind să devină grave pentru că sistemul medical nu mai face față.

”În această fază I/II de mică amploare a testelor, primele date arată o eficacitate limitată împotriva formelor medii ale bolii provocate de varianta sud-africană B.1.351”, a declarat un purtător de cuvânt AstraZeneca, după articolul publicat de Financial Times. În altă ordine de idei, este important de reținut că niciunul dintre cei peste 2.000 de participanți la teste nu a fost spitalizat și nici nu a murit.

”Totuși, nu am putut evalua corespunzător efectul vaccinului contra formelor grave de boală și a spitalizării, în condițiile în care subiecții testelor au fost în mod predominant adulți tineri și sănătoși”, a afirmat reprezentantul AstraZeneca. Studiul clinic, în care au fost implicați 2.026 de oameni, jumătate fiind în grupul placebo, nu a fost evaluat de alți cercetători (peer-reviewed), au menționat jurnaliștii FT.

Oficialii companiei britanice sunt însă optimiști că vaccinul lor poate proteja persoanele imunizate împotriva formelor grave ale bolii. Afirmația a plecat de la premisa că activitatea anticorpilor ce neutralizează virusul a fost echivalentă cu cea a altor vaccinuri contra Covid-19, care au demonstrat deja o protecție contra formei severe a bolii.