Bilanțul dezastrelor naturale din 2021: care este costul enorm pe care-l plătim pentru acțiunile noastre
Bilanțul dezastrelor naturale din 2021 este unul îngrijorător. Costul este imens.
Costurile catastrofelor naturale la nivel mondial în 2021 s-au ridicat la circa 250 de miliarde de dolari (221 de miliarde de euro), potrivit unei prime estimări publicate de compania de reasigurare Swiss Re.
Această cifră este în creștere cu 24% față de 2020, potrivit Reuters. Totodată, factura plătită de companiile de asigurare a fost evaluată la 105 miliarde de dolari, în creștere cu 17% în comparație cu anul precedent.
2021 este al patrulea cel mai costisitor an pentru companiile de asigurări din 1970, în ceea ce privește acoperirea daunelor provocate de catastrofele naturale.
Bilanțul dezastrelor naturale de anul acesta, îngrijorător
”În 2021, pierderile asigurate în urma dezastrelor naturale au depășit din nou media precedentă pe zece ani”, conform companiei de asigurări.
În urma dezastrelor naturale de anul acesta, peste 10.000 de persoane și-au pierdut viața sau sunt în continuare date dispărute.
De exemplu, uraganul Ida, care a provocat pagube de la New Orleans până la New York, a generat daune asigurate cuprinse între 30 și 32 de miliarde de dolari. De asemenea, furtuna de iarnă Uri, care a lovit inițial Texasul, a provocat pagube în valoare de 15 miliarde de dolari.
Mai mult, inundațiile din Germania și țările învecinate au dus la pagube asigurate în valoare de 13 miliarde de dolari.
Schimbările climatice au un cuvânt greu de spus în toate aceste fenomene naturale. Oamenii de știință avertizează că vor urma și altele, chiar mai severe. Atmosfera Pământului va continua să se încălzească în deceniul următor și ulterior.
Cel mai costisitor an înregistrat până acum a fost 2017, când au avut loc uraganele Harvey, Irma și Maria. Locul al doilea este ocupat de 2011, când mai multe seisme puternice au lovit Japonia și Noua Zeelandă, iar pe poziția a treia se află anul 2005, când uraganul Katrina a devastat New Orleans.
Încălzirea globală și schimbările climatice nu pleacă nicăieri: țările din Europa, responsabile
Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia vor bloca taxele UE Green Deal pentru case și mașini. Tranziția UE la resursele de energie verde se dovedește atât costisitoare, cât și prematură, motiv pentru care Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia rămân ferm opuse. Încotro merge încălzirea globală?
Guvernul conservator al Ungariei își menține armele în disputa cu Uniunea Europeană cu privire la planurile Bruxelles-ului de a impozita gospodăriile și de a crește prețurile la energie pentru a plăti pentru ambițiosul lor Green Deal, scrie Rmx.news.
În timpul unei conferințe de presă, Gergely Gulyás, ministrul responsabil cu biroul premierului ungar, a declarat reporterilor că Bruxelles-ul va impozita casele și mașinile oamenilor pentru a plăti pentru ceea ce spune el că sunt proiecte de protecție a climei interpretate greșit. El a indicat că guvernul maghiar este hotărât să apere politica de reducere a facturilor casnice, nu de a le majora.