Încălzirea globală și schimbările climatice nu pleacă nicăieri: țările din Europa, responsabile

Încălzirea globală și schimbările climatice nu pleacă nicăieri: țările din Europa, responsabile

Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia vor bloca taxele UE Green Deal pentru case și mașini. Tranziția UE la resursele de energie verde se dovedește atât costisitoare, cât și prematură, motiv pentru care Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia rămân ferm opuse. Încotro merge încălzirea globală?

Guvernul conservator al Ungariei își menține armele în disputa cu Uniunea Europeană cu privire la planurile Bruxelles-ului de a impozita gospodăriile și de a crește prețurile la energie pentru a plăti pentru ambițiosul lor Green Deal, scrie Rmx.news.

În timpul unei conferințe de presă, Gergely Gulyás, ministrul responsabil cu biroul premierului ungar, a declarat reporterilor că Bruxelles-ul va impozita casele și mașinile oamenilor pentru a plăti pentru ceea ce spune el că sunt proiecte de protecție a climei interpretate greșit. El a indicat că guvernul maghiar este hotărât să apere politica de reducere a facturilor casnice, nu de a le majora.

Încălzirea globală, motiv de dispută în UE

Ministrul a spus că există o criză a cheltuielilor gospodăriilor în curs de desfășurare în toată Europa, din cauza costurilor energetice „incredibil de mari, în creștere vertiginoasă”. Motivul principal pentru aceasta, pe lângă prețurile de pe piața mondială, este că Comisia Europeană urmărește o politică energetică prost concepută.

Potrivit ministrului, există un atac deschis la adresa proiectului guvernului ungar de reducere a facturilor pentru gospodării, în urma căruia prețurile la energie din Ungaria sunt unul dintre cele mai scăzute dintre statele membre ale UE. El a spus că cele patru țări din Visegrád plănuiesc să se opună acestor încercări și vor respinge propunerile de la Bruxelles.

Comisarul responsabil pentru acordul ecologic al UE este vicepreședintele executiv Frans Timmermans, care a fost unul dintre cei mai vocali critici ai guvernului lui Viktor Orbán.

Gulyás a reiterat că măsurile recente ale Comisiei Europene au contribuit la criza energetică în curs de desfășurare, întrucât Bruxelles-ul a forțat încetarea producției de energie tradițională europeană, invocând protecția climei drept motiv.

UE a început apoi să liberalizeze piețele de gaz și electricitate fără o tranziție adecvată. În plus, a continuat el, când semnele crizei erau deja vizibile anul trecut — deoarece nivelurile rezervelor erau la recorduri minime, cererea creștea, oferta scădea și contractele pe termen lung pe gaz se epuizau — Bruxellesul nu a făcut nimic timp de o jumătate de an, ca să aprovizioneze Europa cu materii prime și nici nu au organizat consultări substanțiale cu partenerii.

Citește și: