Care este orașul din România care a fost lovit de secetă și ce probleme majore există în acest moment. De altfel, agricultorii din județ sunt alarmați întrucât seceta s-a instalat de trei luni și se tem că recoltele de la primăvară vor fi uscate. Departamentul Fenomenelor de Risc arată căre este cel mai lovit județ din România afectat de secetă, și, implicit, care este cel mai afectat oraș.
Astfel, datele oficiale oferite de Departamentul Fenomenelor de Risc indică că cel mai lovit județ din România de seceta din acest an se află în zona Moldovei. Aici s-au înregistrat în ultimele 3 luni de zile numai 30 de mm de precipitații. Județul cel mai afectat de secetă este Botoșani. Toamna aceasta a fost frumoasă, însă săracă în precipitații, căzând numai 23 de mm. Locuitorii acestui județ s-au alertat gândindu-se la culturile de la primăvară.
Însă în județul Botoșani se află și orașul care deține recordul absolut de anul acesta, dar și din ultimii cinci ani. Este vorba de Darabani, cel mai nordic oraș din România, unde meteorologii au calculat exact câte precipitații au căzut în ultimele trei luni. Rezultatul este unul dezastruos de numai 13,7 mm.
Însă de la meteorologi se arată semne bune căci un front de aer rece se apropie de Europa, iar România ar putea înregistra în curând prima ninsoare.
De altfel, Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie, a spus cum va fi iarna 2021-2022. Ea a spus că iarna 2021-2022 ar putea să fie la fel de blândă ca cea de anul trecut, dar și-ar putea face apariția și episoade de ninsori masive.
„În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această “blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu.
Meteorologii au mai spus că vremea rece se va resimți cel mai probabil în lunile ianuarie-februarie, iar zonele predispuse la temperaturi foarte scăzute şi ninosori puternice sunt Maramureş, Moldova şi Transilvania.
Mâine, meteorologii anunță că în București se vor acumula cantități de apă de peste 15…20 l/mp, iar în prima parte a zilei de miercuri va ploua slab. Temperatura aerului nu va avea variații semnificative, maxima situându-se în jurul valorii de 7 grade, iar minima va fi de 4…6 grade. Dimineața se vor menține condiții de ceață.