Astronomii fac noi descoperiri importante. Telescopul Hubble a găsit noi galaxii
Telescopul Hubble a găsit șase galaxii din universul timpuriu. Această descoperire ridică mai multe întrebări decât pot fi elucidate.
Astronomii care folosesc telescopul spațial Hubble și matricea Atacama au găsit șase galaxii noi. Acestea se află la aproximativ 3 miliarde de ani, după Big Bang. Ele erau neobișnuit de ”moarte”, adică rămân fără hidrogen care este necesar formării stelelor.
Echipa de astronomi a găsit galaxiile cu ajutorul lentilelor gravitaționale puternice. Au folosit grupuri de galaxii pentru a mări lumina din universul timpuriu. Telescopul a identificat unde s-au format stelele în trecut. În același timp, ALMA a detectat praful rece de hidrogen, pentru a arăta unde s-ar fi putut forma stelele, dacă ar fi avut ingredientele necesare.
La ce concluzie au ajuns cercetătorii?
Cercetătorii au tras concluzia că galaxiile s-au extins de atunci, dar nu prin crearea de stele. Ei cred că au crescut prin fuziuni cu alte galaxii mici. Descoperirile sunt ca urmare a combinației dintre Hubble și ALMA.
Telescopul spațial Hubble este un telescop plasat pe orbită în jurul Pământului. Acesta a fost numit după astronomul american Edwin Hubble. Este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ. Imaginile furnizate de el nu sunt perturbate de către turbulențele atmosferice. Telescopul poate capta informații și în spectrul ultraviolet, lungimile de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului.
ALMA este este un radiotelescop interferometric situat la altitudinea de 5100 m, în deșertul Atacama din Chile. El constă dintr-o rețea de 66 de antene, care observă în domeniul lungimilor de unde milimetrice și submilimetrice. ALMA va furniza date referitoare la apariția stelelor în Universul timpuriu și imagini detaliate despre formarea stelelor și planetelor. Prima antenă a fost montată în noiembrie 2009. Radiotelescopul a devenit complet funcțional și a fost inaugurat oficial la 13 martie 2013.
Deși descoperirile sunt foarte importante, ele subliniază limitările care sunt, în ceea ce privește tehnologia. De asemenea, înțelegerea umană este depășită de aceste date, ridicându-se o serie de întrebări la care nu cunoaștem răspunsul. Se pare că, oamenii de știință nu știu de ce galaxiile au murit atât de repede. Sperăm ca pe viitor, poate cu o tehnologie mai avansată, să găsim răspunsuri clare la aceste supoziții.