Descoperire uimitoare în cosmologie: ce am aflat despre galaxii care se întind pe miliarde de ani lumină

Descoperire uimitoare în cosmologie: ce am aflat despre galaxii care se întind pe miliarde de ani lumină

Este posibil ca cercetătorii să fi descoperit un “arc uriaș” de galaxii care ar contesta modelul standard al cosmologiei.

Echipa de astronomi care a făcut descoperirea crede că aranjamentul galaxiilor, pe care l-au numit „Arcul Gigant”, se întinde pe 3,3 miliarde de ani lumină în spațiu, potrivit Science News. Dacă descoperirea se dovedește a fi fezabilă, contestă direct noțiunea acceptată conform căreia materia din univers este distribuită uniform peste tot.

Alexia Lopez, cosmolog care a făcut parte din echipa care a făcut descoperirea, a vorbit la o conferință de presă virtuală la reuniunea Societății Astronomice Americane din 7 iunie pentru a anunța descoperirile lor.

Galaxii care se întind pe miliarde de ani lumină formeaz[ un „Arc Gigant”

„Ar răsturna cosmologia așa cum o știm”, a spus Lopez. „Modelul nostru standard, ca să nu spunem prea mult deocamdată, se prăbușește”.

Astronomii au ajuns la concluzia aceasta după ce au observat lumina de la 40.000 de quasari – nucleele luminoase ale galaxiilor care conțin găuri negre supermasive.

Pe măsură ce lumina acestor quasari îndepărtați călătorește prin spațiu și ajunge, în cele din urmă, pe Pământ, este absorbită de atomi și de obiectele din jurul galaxiilor. Acest lucru are ca rezultat semnale luminoase unice pe care astronomii le pot detecta și observa.

Echipa lui Lopez a detectat lumina acestor quasari formând un arc mare, care se întinde pe raza universului observabil. O imagine a descoperirilor lor poate fi văzută mai jos („Arcul Gigant” este curba în formă de zâmbet din mijlocul imaginii).

Oricât de convingătoare sunt aceste constatări, există încă mult loc de îndoială.

Subir Sarkar, astrofizician la Universitatea din Oxford care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Science News că ar putea fi o greșeală să acceptăm cu ușurință acest lucru ca fapt real. „Ochiul nostru are tendința de a prelua modele”, a spus el.

Cu toate acestea, el a recunoscut că, dacă „Arcul Gigant” se dovedește a fi real, „aceasta este o descoperire foarte mare”.

Citește și: